Öcalan volgens advocaat in goede gezondheid

De gevangen Koerdische leider Abdullah Öcalan heeft geen hartaanval gehad. Integendeel, hij verkeert in goede gezondheid. En ook geestelijk lijkt er niets mis met de PKK-voorman....

Woensdag gonsde het van de geruchten dat Öcalan een hartaanval had gehad. De bron was een Griekse radiozender, maar dat was voor de Duitse politie geloofwaardig genoeg om paraat te zijn voor Koerdische onlusten.

Okcuoglu zei dat de PKK-leider twee maal per dag wordt bezocht door een arts. Öcalan ontkende zelf ten stelligste dat hij een hartaanval had gehad. Ofschoon de omstandigheden waaronder de Koerdenleider moet leven goed zijn, klaagde de raadsman dat hij niet onder vier ogen mag praten met zijn cliënt. Steeds zijn er gemaskerde veiligheidsagenten bij.

In Griekenland zijn achttien personen, onder wie Öcalan zelf, aangeklaagd voor een reeks delicten, waaronder het in gevaar brengen van de staatsveiligheid. Onder hen zouden het parlementslid Badouvas en de voormalige hoge marineofficier Naxakis zijn, evenals de bemanning van Öcalans vliegtuigje. Zij worden ervan beschuldigd de PKK-leider het land in te hebben gesmokkeld.

Meer over