Obuchi verslaat rivalen met onverwacht gemak Oude rot wordt opvolger van premier Hashimoto

Met onverwacht gemak heeft de 61-jarige Keizo Obuchi zijn beide rivalen in de strijd om het premierschap van Japan verslagen....

Reuters, AFP, AP

TOKIO

Met 225 van de 411 stemmen werd Obuchi door de LDP-afgevaardigden uit Lager- en Hogerhuis gekozen tot voorzitter van de partij. Dat betekent dat Obuchi verzekerd is van voldoende steun om volgende week in het Japanse parlement tot premier te worden gekozen. Obuchi is de opvolger van premier Ryutaro Hashimoto, die zijn ontslag heeft aangekondigd na de rampzalig verlopen Hogerhuisverkiezingen van 12 juli.

Dat de Japanse kiezers schoon genoeg hebben van de LDP blijkt ook uit een donderdag gepuliceerde opiniepeiling. Slechts 20,7 procent van de ondervraagden steunt de regeringspartij, waarmee een historisch dieptepunt is bereikt. Maar de liberalen zijn blijkbaar niet van plan verandering te brengen in de manier waarop het land wordt bestuurd. Obuchi zei gisteren dat hij het beleid van zijn oude vriend Hashimoto wil voortzetten.

De financiële wereld bracht zijn ongenoegen tot uiting in een lichte koersdaling van de yen. In die kringen had men liever Seiroko Kajiyama premier zien worden, die een grondige sanering van de banksector wilde doorvoeren, of Junichiro Koizumi, die zich als minister van Posterijen sterk heeft gemaakt voor de privatisering van de postbank.

Kajiyama, met zijn 72 jaar de oudste kandidaat, had beloofd 'zijn leven te geven' om de financiële sector gezond te maken. 'Het kan zijn dat ik onderweg strandt, maar ik hoop dat u op mijn lijk springt om een nieuwe toekomst voor Japan op te bouwen', zei hij donderdag, toen de drie kandidaten voor het partijleiderschap hun beleidsplannen op de Japanse televisie presenteerden.

Minister van Volksgezondheid Koizumi (56) spreekt vooral de jongere garde in de LDP aan met zijn pleidooi voor een sanering van het politieke bestel, waarbij hij het aantal parlementsleden en het aantal ambtenaren over een termijn van tien jaar wil halveren. 'Je zou kunnen zeggen dat er oorlog zonder bloedvergieten gaande is, op politiek en economisch gebied,' zei hij donderdag. 'In plaats van bloed te vergieten moeten we zweet vergieten, anders komen we nooit door deze overgangsperiode heen.'

Hun grote rivaal Obuchi, die al 35 jaar politiek bedrijft voor de LDP, zei dat hij de enige was met voldoende kennis van zaken en politieke ruggesteun om Japan uit het slop te trekken. Hij was in elk geval de enige die zijn reddingsplan met concrete cijfers kon schragen: hij stelde een belastingverlaging ter waarde van 85 miljard gulden en een financiële injectie van meer dan 140 miljard gulden in het vooruitzicht, in de kennelijke verwachting dat de burgers dat geld vrijelijk gaan spenderen.

De jongere garde in de LDP heeft vruchteloos geprobeerd Obuchi's verkiezing tegen te houden.

De jongeren vertegenwoordigen vaak stedelijke kiesdistricten en juist daar heeft de LDP bij de laatste Hogerhuisverkiezingen zware klappen opgelopen: in Tokio en Osaka wist de partij niet één zetel te bemachtigen. De jongere afgevaardigden zijn bang dat ze hun kiezers kwijtraken als zij op 30 juli in het parlement op de kleurloze Obuchi stemmen.

Sommigen zijn van plan dan verstek te laten gaan, maar vermoedelijk zijn het er niet genoeg om de LDP-meerderheid in het Lagerhuis van dertien zetels in gevaar te brengen.

De oppositiepartijen waren niet karig in hun kritiek op de verkiezing van Obuchi.

'De LDP is niet in staat naar de Japanse burgers te luisteren,' zei Naoto Kan, de populaire leider van de Democratische Partij die uit opiniepeilingen naar voren komt als favoriet voor het premierschap. En de communistische partij, die twee verkiezingen achtereen sterk is gegroeid, schimpte: 'Obuchi is een van de politieke misdadigers die medeplichtig zijn geweest aan de ernstige fouten op economisch gebied van de regering-Hashimoto.'

Commentaar: pagina 17

Meer over