Obsessie en verlangen

Volgens sommige ingewijden gaan alle films van Alfred Hitchcock over Hitchcock zelf; met behulp van zorgvuldig geselecteerde alter ego's (van wie Cary Grant de meest geliefde was) zou de Britse regisseur zijn eigen obsessies en verlangens hebben uitgebeeld. In de ijzersterke thriller North by Northwest lijkt een van die verlangens te schuilen in het kleedgedrag van de belaagde protagonist Roger O. Thornhill (Grant), die per ongeluk verzeild raakt in een moordintrige en daarbij zijn goedgesneden pakken telkens weer aan- en uittrekt. Daarnaast besteedde Hitchcock opnieuw opvallende aandacht aan de namen van de personages in zijn films. 'Waar staat de 'O' voor?', vraagt een personage aan Roger O. Thornhill. 'Nergens voor', antwoordt die quasi-mysterieus. En natuurlijk speelt ook een ijzige blonde schone, dit keer Eva Marie Saint, een belangrijke rol. Na de donkere thriller Vertigo (1958) wilde Hitchcock eens een luchtige film maken. Dat resulteerde een jaar later in deze onovertroffen maatstaf voor de latere James Bond-reeks. North by Northwest kent veel memorabele scènes (de aanval met een sproeivliegtuigje, de achtervolging op Mount Rushmore), maar het meest opvallend is de gewaagde verleidingstactiek van Saint.

North by Northwest (Alfred Hitchcock, 1959)

Eén, 14.05-16.15 uur.

The Straight Story

(David Lynch, 1999) David Lynch, chroniqueur van het ongewone, baseerde The Straight Story op een krantenbericht uit 1994 en maakte een klein, hartverwarmend drama dat volledig haaks staat op de rest van zijn oeuvre. Nadat de 73-jarige Alvin Straight heeft gehoord dat zijn broer Lyle - die hij na een ruzie tien jaar niet meer heeft gesproken - een beroerte heeft gehad, besluit hij hem op te zoeken. Hij maakt de reis van Iowa naar Mount Zion, Wisconsin op zijn John Deere-grasmaaier, omdat hij vanwege zijn slechte ogen geen auto mag rijden en zich niet door anderen wil laten vervoeren. Belangrijker dan de fysieke tocht is de emotionele reis die hij aflegt. The Straight Story is een ontroerende, grappige en bovenal lieve film, verteld in het tempo van een grasmaaier.

Canvas, 21.10-23.00 uur.

Anchorman: The Legend of Ron Burgundy

(Adam McKay, 2004) 'Goedenavond, ik ben Ron Burgundy?', begint de fout-besnorde jarenzeventignieuwslezer (Will Ferrell) zijn uitzending. 'Verdomme!', roept de regisseur. 'Wie heeft dat vraagteken op de autocue gezet!?' Dit aangename absurdisme tilt Anchorman: The Legend of Ron Burgundy ruimschoots uit boven het gemiddelde. De komedie over een nieuwslezer die het moeilijk heeft met zijn nieuwe vrouwelijke collega vergaarde cultstatus; onlangs werd zelfs een vervolg aangekondigd.

BBC 1, 0.10-1.40 uur.

undefined

Meer over