Obiku reddende engel van Feyenoord in straatgevecht

De Kuip was een feesttent vol jolijt, maar op het plankier ging Feyenoord zich weer eens te buiten aan schunnigheden....

Van onze verslaggever

Jaap Visser

ROTTERDAM

Willem van Hanegem maakte, en ook dat is gebruikelijk in Rotterdam-Zuid, geen woorden vuil aan het wangedrag van zijn elftal in de sfeervolle Kuip. Voor Feyenoords oefenmeester telde slechts de 2-1 overwinning op de nietige finale-tegenstander. Ook het belabberde spel nam De Kromme voor kennisgeving aan.

Na de flop in de competitie was het behouden van de KNVB-bokaal voor Feyenoord van levensbelang. Voorzitter Van den Herik liet zich onlangs ontvallen dat Ronald Koeman volgend seizoen wel erg zwaar op de begroting gaat drukken wanneer Feyenoord naast Europees voetbal zou grijpen. De bekerfinale, in eigen stadion tegen een onervaren opponent, was daarom de uitgelezen mogelijkheid om Koemans nieuwe club financieel te ontlasten.

Bij verlies tegen Volendam had Feyenoord de lange, lastige vluchtroute via de Intertoto-cyclus naar het UEFA Cup-toernooi moeten kiezen. Die vernederende gang blijft Van Hanegem en zijn vechtersbazen bespaard doordat Obiku, diep in de tweede helft, zijn waarde als pinchhitter onderstreepte.

De winnende treffer van de Nigeriaan met narcistische trekjes was de tweede cruciale in het toernooi om de KNVB-beker. In de kwartfinale had Obiku, in een verlenging met sudden death, het superieure Ajax de enige nederlaag van het zo glorieuze Amsterdamse seizoen toegebracht.

Als vervanger van de Zweed Larsson, die eindelijk fit maar nog lang niet in vorm is, kreeg Obiku negen minuten voor het verstrijken van de normale speeltijd in een overval strafschopgebied de bal van Bosz. De schuiver waartoe Obiku besloot, leek listig noch lastig, maar was Edwin van Holten te machtig. De invaller-keeper graaide mis en de doelpuntenmaker zette zich aan zijn onvermijdelijke stiptease.

Met de moed der wanhopigen trok Volendam ten aanval en de brave dorpelingen ondergingen een metamorfose. Met Kromheer als vijfde aanvaller beet Volendam nijdig van zich af en Feyenoord reageerde furieus. Bij Fräser ontstond prompt kortsluiting onder het schedeldak en de opvliegende stopper veroorzaakte een massale kloppartij waarbij zijn uithaal naar Wilson slechts met geel werd bestraft.

Uilenberg had de wanstaltige slotfase van de bekerfinale voor een deel aan zichzelf te wijten. De Twentenaar zette vaak de fluit pas aan de lippen wanneer het kwaad al was geschied. En een te laat ingrijpende spelleider is koren op de molen van de Feyenoorders die fysiek geweld niet schuwen.

Volendam, vond Wim Rijsbergen, liet zich in de persoonlijke duels te lang de les lezen door Feyenoord. Het was de verklaring van de verliezende coach, volgend seizoen werkzaam bij NAC in Breda, voor de krappe nederlaag. 'Feyenoord was wat professioneler en gemener. Dat gaf de doorslag.'

Het beste voetbal in Rotterdam kwam in de tweede helft van de kant van Volendam, club zonder bestuur, maar met een aardig elftal. De verrassende finalist dreef de gelouterde tegenstander zo in het nauw dat de afscheidsshow van Jozsef Kiprich werd uitgesteld. De scheidende Hongaar, knuffeldier van Het Legioen, zou bij een veilige voorsprong uit het trainingspak mogen en nog tijdens de wedstrijd wat ererondjes kunnen lopen op de helft van Volendam.

Maar Kiprich kwam pas opdraven, voor Taument, toen Uilenberg had laten weten dat de blessuretijd er bijna op zat. De Hongaarse dertiger vertrekt na zes jaar Feyenoord naar Cyprus en liet zich gisteravond in triomf door zijn geliefde stadion dragen. De party van Jozsef maskeerde de ondermaatse prestatie en de misdragingen van de oude en nieuwe bekerhouder.

Feyenoords vierde finale in vijf jaar tijd op vertrouwde bodem verliep zo mogelijk nog moeizamer dan eerdere kwellingen tegen de eerste-divisieclubs Den Bosch (1-0) en NEC (2-1). De Rotterdammers werkten zichzelf lelijk in de nesten na een vlotte opening. In de tiende minuut bediende Blinker de in de diepte sprintende Witschge die Taument in staat stelde de snelle openingstreffer te scoren.

Terwijl De Kuip om Kiprich bleef zeuren, verzuimde Feyenoord zijn coaches Van Hanegem en Meijer de ruimte te geven aan de wens van de massa te voldoen. Spelverdeler Trustfull verprutste op slag van rust een unieke kans de marge te verdubbelen.

Een dure misser want onmiddellijk na de doelwisseling herstelde André Wasiman het evenwicht in de score. De Goey, die zijn doel met een gebroken middenhandsbeentje verdedigde, had geen verweer tegen de machtige uithaal van de Volendamse routinier. Wasimans fraaie gelijkmaker inspireerde de markante dorpsclub tot verzorgd positiespel waarbij Feyenoord veelal moest toekijken.

Twintig minuten duurde de suprematie van Volendam, totdat halverwege de tweede helft Zoetebier op back Hermans klapte. Met een blessure aan de rechterknie en tranen in de ogen moest de doelman-in-goeden-doen zich laten vervangen door Van Holten, waarna Volendam z'n greep op de wedstrijd verloor.

Rijsbergen wenste het uitvallen van Zoetebier niet aan te voeren als excuus voor de ondergang van Volendam, maar de schroom die zijn ploeg in de eerste helft getoond, keerde terug in het laatste kwart van de wedstrijd. Volendam kroop in zijn schulp en liet zich tien minuten lang overlopen door de agressieve tegenstrever. Omdat Obiku zijn tweede kans benutte greep Feyenoord toch de troostprijs die in Rotterdam al vaker goud waard is gebleken.

Daardoor kon Jozsef op de schouders en vergat de uitzinnige aanhang de verschrikkingen van de competitie en het genante optreden van met name Fräser.

Volendam - Feyenoord 1-2. 10. Taument 0-1, 47. Wasiman 1-1, 82. Obiku 1-2. Scheidsrechter: Uilenberg. Toeschouwers: 48.146 (uitverkocht). Gele kaart: Wasiman, Steur (Volendam), Bosz, Fräser (Feyenoord).

Volendam: Zoetebier (69. Van Holten); Ooyer, Molenaar, Binken en Hermans (84. Kromheer); Steur, Wasiman en Wilson; Vukov, Stefanovic en Smeets.

Feyenoord: De Goey; Van Gobbel, Schuiteman, Fräser en Heus; Bosz, Trustfull en Witschge; Taument (90. Kiprich), Larsson (71. Obiku) en Blinker.

Meer over