'Obambi' blijft overeind bij Fox-coryfee O'Reilly

NEW YORK - Normaal moet de jager moeite doen zijn prooi in het schootsveld te krijgen. Ditmaal kwam het wild uit zichzelf naar de jagershut gelopen, klaar om te worden gevild. Bill O'Reilly van Fox-televisie kon zijn geluk niet op. Dagelijks neemt hij president Obama in het vizier en nu had hij hem voor de loop van zijn buks. Rechts Amerika keek mee over O'Reilly's schouder, zijn ellebogen bijsturend om er zeker van te zijn dat hij 'Obambi' niet zou missen.

Het was een buitenkansje, te danken aan de traditie dat de president vlak voor de Super Bowl een interview geeft aan het tv-station dat de door 110 miljoen Amerikanen bekeken finale van het footballseizoen mag uitzenden. Dit jaar was dat Fox, dat O'Reilly afvaardigde, presentator van de populairste nieuwsshow in de VS.

Al een week van tevoren begon O'Reilly het conservatieve Fox-publiek op te warmen voor zijn confrontatie met het boegbeeld van links. Hartverwarmend hoe gemakkelijk een 64-jarige man kan terugvallen in de rol van een kind dat niet kan slapen, vol als het is van het aanstaande schoolreisje.

O'Reilly vergat niet dat hij een missie had te vervullen: spreken over de schandalen waarover de gevestigde (lees: linkse) media zwijgen. Met een volle munitiekist begon hij het interview. Het ging over de dood van de Amerikaanse ambassadeur in het Libische Benghazi in 2012. Het ging over de belastingdienst IRS die rechtse groeperingen dwars zou hebben gezeten. En het ging over Obama's verbroken belofte dat niemand onder de nieuwe zorgwet noodgedwongen zijn ziektekostenpolis zou kwijtraken.

Allemaal kwesties die sterk leven bij rechts. O'Reilly beet zich er in vast, Obama voortdurend onderbrekend. Dat dwong de president die gewend is te denken voordat hij spreekt, nu tot denken terwijl hij sprak. Het voordeel was, schreef iemand, dat de normaal zeer voorzichtige president Fox nu openlijk verweet schandalen te creëren. Dat mensen geloven dat de regering iets achterhoudt over Benghazi 'komt omdat lieden zoals jullie ze dat vertellen'.

Obama hield zich staande. Hij sprak O'Reilly aan met Bill en behield zijn geduld. Mooie televisie: in Amerika worden kritische tv-zenders niet verboden, maar neemt de president plaats in een stoel pal tegenover een criticus. O'Reilly eindigde met de woorden: 'Ik denk dat u het hart op de juiste plaats hebt.' Dat is lang niet de hoogste trede op de ladder van respect, maar het is iets.

undefined

Meer over