Obama: zorgstelsel snel aanpakken

President Obama heeft het Congres opgeroepen een einde te maken aan het politieke geruzie rond de hervorming van de zorg (met video).

Van onze buitenlandredactie

'Ik ben niet de eerste president die zich met deze zaak bezighoudt, maar ik ben vastbesloten om de laatste te zijn', aldus Obama in een van de belangrijkste toespraken van zijn jonge presidentschap.

Hervorming van de dure Amerikaanse gezondheidszorg en van de markt van zorgverzekeraars geldt als het belangrijkste binnenlandse probleem voor Obama. In zijn soms emotionele rede zei de president dat hij nog dit jaar een politiek akkoord wil over een betaalbare zorg voor alle Amerikanen, dus ook voor de 46 miljoen Amerikanen die momenteel onverzekerd zijn. De Amerikanen die wel verzekerd zijn zullen geen nadeel ondervinden van zijn plan, beloofde Obama.

Overheid

Obama wil dat er naast de particuliere verzekeraars een ziektekostenverzekeraar van de overheid komt. De Republikeinen zijn hier fel op tegen en spreken van staatssocialisme.

Hij uitte scherpe kritiek op zijn politieke tegenstanders, die hij verweet geen eerlijk debat te voeren, maar angst aan te wakkeren bij de burger. Daarmee verwees hij onder meer naar de beschuldiging uit conservatieve hoek dat 'panels des doods' gaan beslissen over mensen in hun laatste levensfase. 'Ik zal geen tijd verdoen aan degenen die menen dat zij er beter aan doen dit plan te smoren dan om het te verbeteren', aldus de president.

Democratische congresleden onderbraken Obama's speech herhaaldelijk met staande ovaties, maar op de gezichten van veel Republikeinen was het ongenoegen duidelijk zichtbaar. De Republikein Joe Wilson riep 'u liegt' door de zaal, toen Obama zei dat illegale immigranten geen zorgverzekering zullen krijgen. Het was een zeer ongebruikelijke schending van de omgangsvormen in het Congres. Republikeinse congresleden lachten openlijk toen de president zei dat sommige details van zijn zorgplan nog moeten worden uitgewerkt.

Tekst gaat verder onder video

]]>

Meer zekerheid

Obama onderstreepte dat hij open staat voor 'andere ideeën' om het doel van een betaalbare gezondheidszorg te bereiken. Het nieuwe zorgstelsel moet voor meer zekerheid en stabiliteit zorgen voor degenen die al verzekerd zijn en een verzekering bieden voor degenen die niet verzekerd zijn. Ook moet het nieuwe stelsel de voortdurende stijging van de ziektekosten afremmen.

De president waarschuwde degenen in het Congres die tegen de hervormingen zijn. ‘Nog meer Amerikanen zullen hun dekking verliezen als ze ziek zijn en het juist het hardst nodig hebben en daardoor zullen steeds meer mensen sterven. Ik accepteer de huidige situatie niet als oplossing.’

Obama speelde soms in op emoties. HIj las voor uit een brief van de zeer gerespecteerde Democratische senator Edward Kennedy, die vorige maand is overleden. In die brief schreef Kennedy erop te vertrouwen dat het zorgplan nog dit jaar wordt aangenomen door het Congres. Kennedy's weduwe, Vicki, zat naast first lady op de tribune voor speciale gasten.

Barack Obama tijdens zijn speech voor het congres. (EPA) Beeld EPA
Barack Obama tijdens zijn speech voor het congres. (EPA)Beeld EPA
Meer over