Obama zegt Oost-Europa steun toe

Tijdens zijn bezoek aan Polen heeft president Obama beloofd de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Oost-Europa te versterken. Hij gaat het Congres vragen een miljard dollar uit te trekken voor een Europees 'geruststellingsinitiatief'. Behalve NAVO-lidstaten als Polen zullen ook de door Rusland bedreigde landen Oekraïne, Moldavië en Georgië op Amerikaanse steun kunnen rekenen.

WARSCHAU - Ook NAVO-chef Rasmussen zei in Brussel dat de NAVO meer steun gaat verlenen aan Oost-Europese landen die zich door Rusland bedreigd voelen. Volgens Rasmussen moeten de NAVO-landen meer geld in defensie steken. Hij sprak van een nieuwe veiligheidssituatie als gevolg van 'Russische agressie'.

Obama is in Warschau vanwege de 25ste verjaardag van de val van het communisme. Vandaag is het een kwart eeuw geleden dat in Polen gedeeltelijk vrije verkiezingen werden gehouden. Die draaiden uit op een grote overwinning van de vrije vakbond Solidariteit en zouden in het voormalige Oostblok het einde van het communisme inluiden.

Door de onrust in Oekraïne werd vooral uitgekeken naar wat de Amerikaanse president te vertellen had over de veiligheid in Europa. Met zijn belofte tot extra militaire steun wil Obama duidelijk maken dat de Europese bondgenoten zich geen zorgen hoeven te maken. De Amerikaanse betrokkenheid bij de veiligheid van Polen en andere Oost-Europese landen noemde hij onaantastbaar. Ook stelde hij nieuwe strafmaatregelen in het vooruitzicht als Moskou de crisis in Oekraïne verder laat escaleren.

undefined

Meer over