Obama werd constant tegengewerkt

De ingezonden brieven van dinsdag 19 januari.

De Amerikaanse president Barack Obama arriveert bij het Witte Huis op 14 januari Beeld ap
De Amerikaanse president Barack Obama arriveert bij het Witte Huis op 14 januariBeeld ap

Brief van de dag

Koen Petersen beweert (O&D, 15 januari) dat de grootste mislukking van Obama's presidentschap de almaar toenemende polarisering tussen Democraten en Republikeinen is, waarvoor hij Obama verantwoordelijk acht.

Obama heeft nota bene zelf tijdens zijn laatste State of the Union aangegeven dat de grootste mislukking van zijn presidentschap het verergeren van de kloof tussen de Democraten en Republikeinen is geweest. Obama heeft verscheidene handreikingen gedaan aan de Republikeinen om zelf met een voorstel te komen in plaats van alles klakkeloos af te wijzen.

Ja, Amerikaanse presidenten hebben eerder tegenstand gekend, maar de mate waarop Obama is tegengewerkt is ongekend. De Republikeinen hebben voorzitter John Boehner zelfs de deur gewezen omdat zij vonden dat hij te veel compromissen sloot met Obama, zoals met de Iran-deal en Obamacare.

Wie is er dan verantwoordelijk voor de polarisatie in de Amerikaanse politiek? Natuurlijk heeft Obama geen foutloos presidentschap gehad, maar het is belachelijk om hem als de grote schuldige aan te wijzen als de tegenliggende partij alles in het werk heeft gesteld om hem te dwarsbomen.

Quirijn Karten, Student geschiedenis, Zaandam

Jitse Akse

Soms lees je dingen waarvan je niet kunt geloven dat ze waar zijn.

Zo was ik verbijsterd toen ik las dat oud-militair Jitse Akse door het OM is aangehouden voor het doden van IS-strijders.

Ik hoop dat veel Nederlanders met mij hopen dat er zo veel mogelijk IS-strijders worden gedood en dat dit kwaad ten spoedigste letterlijk verdwijnt. En welk risico lopen dus de personen die in Syrië of elders daadwerkelijk tegen IS strijden en IS-strijders doden? Dat ze bij terugkomst in Nederland door het OM worden aangehouden!

In een tv-interview zei minister Plasterk zondag desgevraagd dat de politiek zich vanwege de gescheiden terreinen principieel niet over de rechtspraak moet uitlaten. Op zichzelf is dit een juiste opstelling. Het OM maakt het de politiek in dit geval wel erg moeilijk.

Hoe kan een politicus nog termen gebruiken als 'we zijn in oorlog met IS', als men, in Nederland teruggekeerd, voor het doden van IS-strijders kan worden vervolgd?

Jos van Putten, Bussum

Huizenmarkt

Maartje Martens legt uit (O&D, 18 januari) dat vooral in grote steden de prijzen van huizen stijgen omdat particulieren huizen kopen en verhuren. De stijging van de huurprijzen maakt dat aantrekkelijk.

Ze heeft gelijk, maar vergeet een belangrijke factor voor de stijging van de huren. Dat is de huurtoeslag, die momenteel op grote schaal wordt gebruikt om voormalige kamerbewoners, zoals studenten, prettige appartementen te laten huren.

Die appartementen worden gebouwd in huizen die daarvoor erg geschikt waren voor starters op de woningmarkt. De huurtoeslag verdrijft hen van die markt.

Thomas de Boer, Groningen

Matennaaier Van der Steur

Eerst zijn ambtenaren beschuldigen, daarna professor Maat en tenslotte de politie. Met recht een matennaaier.

Robert Mulder, Groningen

Oerwoudgeluiden

Er is 'n makkelijke manier om misdragingen in het voetbalstadion tegen te gaan. Bij clandestien vuurwerk afsteken, bij spreekkoren of bij die racistische oerwoudgeluiden zoals die zondag in Den Haag te horen waren.

De scheidsrechter moet de bevoegdheid krijgen bij dit soort misdragingen een strafschop aan de tegenpartij te geven. Reken maar dat dit dan ogenblikkelijk is afgelopen.

Willem Kuiper, Assen

De wedstrijd ADO Den Haag - Ajax van afgelopen weekend waarbij oerwoudgeluiden afkomstig waren uit het vak met ADO-supporters Beeld anp
De wedstrijd ADO Den Haag - Ajax van afgelopen weekend waarbij oerwoudgeluiden afkomstig waren uit het vak met ADO-supportersBeeld anp

Boycot fabrikant Thyrax

Door problemen bij de overschakeling naar een nieuwe productiefaciliteit dreigt er een plotseling tekort voor 175 duizend schildklierpatiënten aan het geneesmiddel Thyrax.

Overstappen naar een andere producent is lastig voor deze patiëntgroep, omdat kleine veranderingen in toedieningsvorm kunnen leiden tot ernstige bijwerkingen.

Het is duidelijk dat de oude productiefaciliteit te vroeg uit gebruik is genomen, terwijl de farmaceut zeer goed op de hoogte moet zijn geweest van de gevolgen van een tekort van hun geneesmiddel voor schildklierpatiënten. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen raadt nu aan geen nieuwe patiënten meer in te stellen op Thyrax, maar op een alternatief geneesmiddel, totdat het tekort is opgelost.

Ik pleit ervoor dat dit advies ook na het hervatten van de productie bij Aspen van kracht blijft. Als bedrijven als Aspen hun financiële gewin voor het patiëntbelang plaatsen, is het nodig om ze hun verantwoordelijkheid in de maatschappij te leren.

Bas Bavelaar, Oxford

Vliegvakanties

Vliegvakanties belasten het milieu. CO2-compensatie is het minste wat je kunt doen om de milieubelasting te verlichten, als je toch wilt vliegen.

Maar, zegt Loethe Olthuis (Economie, 16 januari) 'eerlijk gezegd is dat een schijnoplossing: als iedereen het zou doen, zou er al snel een tekort aan compensatiemogelijkheden ontstaan'. Eerlijk gezegd is dat je een handeling achterwege laat en tal van compensatieprojecten niet kunnen worden uitgevoerd vanwege gebrek aan financiering.

Harry Clemens, Gouda

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over