Obama waarschuwt voor optimisme

President onderstreept opnieuw dat Noord-Korea gedrag moet veranderen...

AP en Reuters

WASHINGTON President Obama is ‘erg opgelucht’ over de vrijlating van twee Amerikaanse journalisten door Noord-Korea. Hij beklemtoonde woensdag echter dat er pas sprake kan zijn van betere betrekkingen met Pyongyang, als het land zijn gedrag verandert.

‘We willen er zeker van zijn dat de Noord-Koreaanse regering zich houdt aan de basisregels van de internationale gemeenschap’, zei Obama op vragen of de opvallende stap van Pyongyang, na bemiddeling van oud-president Bill Clinton, ook kan leiden tot een doorbraak in de gesprekken over het omstreden nucleaire programma van het Noord-Koreaanse regime.

Obama sprak nadat Clinton en de twee journalisten waren onthaald door familie en vrienden op het vliegveld van Burbank in Californië. Nadat Euna Lee (36) en Laura Ling (32), die 140 dagen hadden vastgezeten in Noord-Korea, waren herenigd met hun familie, klonk er applaus op toen Clinton van de vliegtuigtrap afstapte.

De oud-president werd hartelijk omhelsd door zijn voormalige vice-president Al Gore, eigenaar van het in San Francisco gevestigde Current TV waarvoor de twee journalisten werkten. Het tweetal was veroordeeld tot twaalf jaar dwangarbeid omdat ze volgens Noord-Korea in maart illegaal de grens waren overgestoken.

‘Dertig uur geleden vreesden we dat we elk moment naar een werkkamp zouden worden gestuurd’, zei Ling over het succesvolle bezoek van Clinton. Ze vertelde hoe ze dinsdag met haar collega naar een ander gebouw werd overgebracht. ‘Toen we naar binnen gingen, stonden we oog in oog met Bill Clinton. We waren geschokt maar we wisten meteen dat aan deze nachtmerrie in ons leven eindelijk een einde kwam.’

Clintons echtgenote, minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, toonde zich eveneens zeer verheugd over de vrijlating van het tweetal dat volgens Noord-Korea een pardon had gekregen. ‘Ik heb mijn echtgenoot gesproken toen hij in het vliegtuig zat en alles ging goed’, aldus de minister.

Ook zij verwachtte niet dat de actie van Noord-Korea en het langdurige onderhoud tussen Bill Clinton en president Kim Yong Il tot een snelle doorbraak zal leiden. Wel hoopte ze dat een dooi in de betrekkingen met Pyongyang mogelijk is. ‘Misschien zijn zij nu bereid met ons te gaan praten in de context van het zespartijenoverleg.’

Obama, die kort met Bill Clinton sprak, zei benieuwd te zijn naar het onderhoud. Clinton is de eerste hoge buitenlandse bezoeker die Kim sprak na diens veronderstelde beroerte eerder dit jaar.

Pagina 9: Commentaar

Meer over