Obama: VS steunden dictaturen in M-Oosten

PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - De Verenigde Staten hebben in de afgelopen zestig jaar ten onrechte dictaturen gesteund in het Midden-Oosten. Dat gaf Barack Obama woensdagmiddag toe tijdens zijn historische toespraak in The Houses of Parliament. Volgens de Amerikaanse president was de keuze tussen idealen en belangen een valse. Hij stelde dat een nauwe samenwerking tussen de Britten en Amerikanen nu noodzakelijk is om de Arabische Lente en de democratisering van Afghanistan op succesvolle wijze te ondersteunen. Volgens hem is de verhouding tussen beide landen niet alleen bijzonder maar ook 'essentieel'. Hij ging echter niet in op details met betrekking tot de vraag hoe het verder moet in Libië.

Het was de eerste keer dat een Amerikaanse president een toespraak hield in de middeleeuwse Westminster Hall. Sterker, hij was na Charles de Gaulle, Nelson Mandela en Paus Benedict pas de vierde buitenlandse leider aan wie deze eer ten deel viel. Een ontspannen en soms geestige Obama trakteerde de duizend aanwezigen - onder wie Tony Blair, Tom Hanks en vele geestelijk leiders - op een geschiedeniscollege, waarin de strijd voor vrijheid de rode lijn vormde. Hij behaagde zijn gehoor door te stellen dat de democratische idealen achter de Glorious Revolution in 17de eeuws Engeland tot uitdrukking zouden komen in de Amerikaanse Grondwet. Herhaaldelijk liet hij de namen vallen van Roosevelt en Churchill. Wat Obama betreft loopt er een lijn van de stranden van Normandië naar die van Benghazi.

Zorgvuldig vermeed Obama de term 'War on Terror'. Liever sprak hij over de strijd tegen Al Qaida, een organisatie, zo benadrukte hij, die niet alleen dood en verderf heeft veroorzaakt in multiculturele steden als New York en Londen, maar elders ter wereld duizenden moslims heeft gedood. De toespraak, die niet onbelangrijk is met betrekking tot zijn eigen herverkiezing, werd goed ontvangen. Alleen de 70-jarige Britse minister van justitie Kenneth Clarke dommelde weg, maar dat is een politieke traditie op zich.

undefined

Meer over