Obama vraagt opknapgeld voor Guantánamo

De Amerikaanse regering vraagt het Congres om bijna een half miljard dollar voor het onderhoud en de modernisering van Guantánamo Bay. Maar dit verzoek staat lijnrecht tegenover het voornemen dat president Obama vorige maand uitsprak: de omstreden terreurgevangenis moet wat hem betreft zo snel mogelijk dicht.

NEW YORK - Het gevraagde bedrag van 450 miljoen dollar (348 miljoen euro) omvat 20,5 miljoen dollar voor de militaire commissies die gevangenen berechten. Voor het onderhoud van de 'tijdelijke detentiefaciliteiten' wordt 200 miljoen dollar gevraagd door het ministerie van Defensie. Dat onderhoud kan jaren in beslag nemen, wat niet duidt op een spoedige sluiting.


Guantánamo (op Cuba) dient sinds 2002 als detentiecentrum voor terreurverdachten. Het huisvest nog 166 vermoedelijke moslimextremisten, de meesten opgepakt in Afghanistan. Van hen zijn er honderd in hongerstaking uit protest tegen hun opsluiting. Zij hebben geen uitzicht op een proces of uitlevering aan hun land van herkomst.


De hongerstakers worden onder dwang gevoed. Wegens de internationale verontwaardiging hierover herhaalde Obama in april zijn gevoelens over Guantánamo, die hij ook al in 2009 naar voren had gebracht. 'Guantánamo is niet nodig voor de veiligheid van Amerika.'


Bij zijn aantreden, ruim vier jaar geleden, beloofde de president de gevangenis binnen een jaar te sluiten. In zijn recente opmerkingen noemde hij de gevangenis opnieuw 'duur, inefficiënt en schadelijk voor onze internationale reputatie'. Guantánamo zou het contraterreurbeleid ondermijnen en dienen als 'rekruteringsmiddel voor extremisten'.


Maar in het Congres bestaat onder Republikeinen én Democraten weerstand tegen het voornemen om gedetineerden naar gevangenissen in de VS over te brengen, ook al zit Zacarias Moussaoui, die de aanslagen van 11 september 2001 beraamde, vast in zo'n strengbewaakte faciliteit. Ook de voorgestelde berechting binnen het strafrecht stuit op verzet, hoewel veel juridische experts betogen dat het rechtssysteem al decennia prima in staat is om terroristen te berechten.


De voorzitters van de krijgsmachtcommissies in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden steunen Obama. Senator Carl Levin vindt dat de onderhoudskosten een probleem zijn, juist nu de federale overheid moet bezuinigen op cruciale posten. De verhoging van het budget voor Guantánamo schept dan ook verwarring in en buiten Washington. In een toespraak zal Obama vandaag ingaan op Guantánamo en andere omstreden onderdelen van het antiterreurbeleid.


miljoen dollar vraagt president Obama voor onderhoud en modernisering van de gevangenis op Cuba, die hij eigenlijk wil sluiten.

undefined

Meer over