Obama tegen journalisten: houd politici verantwoordelijk

Tijdens een toespraak ter ere van een journalistieke prijs die maandagavond (lokale tijd) werd uitgereikt in Washington D.C., heeft de Amerikaanse president Barack Obama journalisten opgeroepen om zich op de feiten te concentreren en politici vaker tot de orde te roepen.

Barack Obama tijdens zijn toespraak in Washington D.C. Beeld anp
Barack Obama tijdens zijn toespraak in Washington D.C.Beeld anp

De president hield zijn toespraak bij de uitreiking van de Toner Prize for Excellence in Political Reporting. De prijs werd genoemd naar Robin Toner, een politieke correspondent voor de New York Times, die in 2008 plotseling overleed. De prijs ging dit jaar naar Alec MacGillis, die schrijft voor non-profit organisatie ProPublica.

'Mensen rekenen op jullie om de waarheid boven tafel te krijgen', aldus de president tegen de 450 aanwezige journalisten en belangstellenden. 'Wat we nu zien, brengt schade toe aan onze democratie en onze samenleving', zei Obama over de manier waarop campagnes worden gevoerd en verslagen door de media. 'Als het niet uitmaakt wat waar is en onwaar, wordt het onmogelijk voor ons om beslissingen te nemen voor toekomstige generaties.'

Trump
Hoewel Obama de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump niet bij naam noemde, leverde hij kritiek op nieuwsmedia die de zakenman en voormalige realityster urenlang aan het woord laten. Het land zou beter gediend zijn met media die politici verantwoordelijk houden voor hun uitspraken en plannen, zeker als die onmogelijk te realiseren zijn, aldus Obama. Trump staat erom bekend dat hij het niet nauw neemt met de feiten en vaak van mening verandert.

De Amerikaanse president heeft zich de afgelopen jaren wel vaker kritisch over de media uitgelaten, maar ging nog nooit eerder zo diep in op de rol die journalistiek speelt in het politieke landschap, aldus The Washington Post.

Meer over