Obama stelt omstreden oliepijplijn Canada-VS uit

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het voorstel voor de aanleg van het controversiële pijplijnproject Keystone XL verworpen. De oliepijpleiding tussen Texas en Canada lag erg gevoelig bij milieuactivisten. Dat melden Amerikaanse media.

Redactie
Actievoerders in Washington droegen afgelopen november een namaak-pijplijn met zich mee uit protest tegen het Keystone-project. Beeld reuters
Actievoerders in Washington droegen afgelopen november een namaak-pijplijn met zich mee uit protest tegen het Keystone-project.Beeld reuters

De geplande pijpleiding van 2.700 kilometer tussen de Canadese provincie Alberta en de Golf van Mexico wordt fel bestreden door milieubewegingen. Vooral de passage door de Sand Hills in Nebraska kon rekenen op veel kritiek. Die regio omvat een hoge concentratie van kwetsbare moerassen, een gevoelig ecosysteem en omvangrijke ondergrondse natuurlijke waterbekkens.

Alternatief tracé gezocht
Obama stelde de beslissing over het project in november 2011 al eens uit. Er wordt een alternatief tracé onderzocht dat die regio mijdt. Daardoor wordt de definitieve beslissing uitgesteld tot begin 2013, en daarmee ook tot na de presidentsverkiezingen van november 2012.

Via de pijplijn zouden elke dag 700.000 vaten olie vervoerd worden vanuit Alberta naar de de Golf van Mexico, door de staten Montana, South Dakota, Nebraska, Kansas, Oklahoma en Texas. Met de financiering van het project zou 7 miljard dollar gemoeid zijn.

Meer over