Obama spreekt bij begrafenis Peres, Abbas ook aanwezig

De Amerikaanse president Barack Obama zal spreken op de begrafenis van Shimon Peres. De voormalige premier en president van Israël overleed woensdag op 93-jarige leeftijd. Ook Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, zal Peres' uitvaart bijwonen.

Ultra-orthodox parlementslid bidt bij de kist van Peres. Beeld reuters
Ultra-orthodox parlementslid bidt bij de kist van Peres.Beeld reuters

Obama leidt een Amerikaanse afvaardiging van 32 vertegenwoordigers, onder wie oud-president Bill Clinton en minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Een deel van deze delegatie is inmiddels in Israël aangekomen.

Na het overlijdensbericht gaf ook de Palestijnse leider Abbas aan de begrafenis van Peres te willen bijwonen. Donderdag kreeg hij daarvoor toestemming van het Israëlische leger, nadat het verzoek was voorgelegd aan premier Benjamin Netanyahu. Abbas zal worden vergezeld door een viertal Palestijnse bestuurders.

Donderdag lag Peres opgebaard bij de Knesset, het Israëlische parlementsgebouw. Daar namen de eerste mensen afscheid van de oud-president, die een dag eerder overleed in Tel Aviv na een zware beroerte.

Herzlberg

Vrijdag wordt Peres begraven op de Herzlberg, de nationale begraafplaats in Jeruzalem. Op de berg liggen meerdere Joodse en Israëlische leiders begraven, onder wie Theodor Herzl, de geestesvader van het zionisme. Bij de herdenkingsdienst zullen ook de Canadese president Justin Trudeau, de Britse prins Charles en paus Franciscus aanwezig zijn.

Peres was bijna zeventig jaar actief als politicus in Israël. Hij was in twaalf Israëlische kabinetten minister, tweemaal premier en van 2007 tot 2014 president. Hij was een architect van onder meer de aanval op Egypte in 1956, het Israëlische nucleaire programma en de vredesonderhandelingen met de Palestijnen die in 1993 tot de akkoorden van Oslo leiden. Het jaar daarna kreeg Peres samen met de Palestijnse leider Yasser Arafat (1929-2004) en Yitzhak Rabin de Nobelprijs voor de Vrede.

De laatste architect van het Heilige Land

Met Shimon Peres is de laatste politieke leider verdwenen die aan de wieg stond van de staat Israël. Lees hier het postuum (+).

Een graf wordt gereed gemaakt voor Peres op de Herzlberg. Beeld reuters
Een graf wordt gereed gemaakt voor Peres op de Herzlberg.Beeld reuters
Meer over