Obama: schutter Dallas was krankzinnig individu

De Amerikaanse president Barack Obama noemt Micah Johnson, de 25-jarige Afro-Amerikaanse veteraan die donderdag vijf blanke agenten in Dallas doodschoot, een 'krankzinnig individu'. De schutter is volgens Obama niet representatief voor de rest van de Verenigde Staten. 'De daden van enkelingen mogen niet gelden als definitie voor elk van ons.'

Redactie
Veteraan Micah Xavier Johnson. Beeld reuters
Veteraan Micah Xavier Johnson.Beeld reuters

'Hoewel de week erg pijnlijk was, geloof ik niet dat Amerika zo verdeeld is als sommigen suggereren', zei Obama tijdens een persconferentie in de Poolse hoofdstad Warschau, waar hij een Navo-top bijwoont.

'Amerikanen van alle rassen en alle achtergronden zijn terecht verontwaardigd over de onvergeeflijke aanvallen op de politie', zei Obama. Men is 'terecht verdrietig en boos' over het doodschieten van twee zwarte Amerikanen door agenten afgelopen week in Baton Rouge (Louisiana) en in Minneapolis (Minnesota), aldus de president.

Obama wil begin komende week naar Dallas 'om politiemensen te steunen en gemeenschappen samen te brengen', zei hij.

De Amerikaanse president Barack Obama vandaag in Warschau. Beeld afp
De Amerikaanse president Barack Obama vandaag in Warschau.Beeld afp

Schutter diende in Afghanistan

De door een bomrobot omgebrachte Johnson was een reservist in het Amerikaanse leger en was uitgezonden naar Afghanistan. Hij had geen strafblad en diende van maart 2009 tot april 2015 bij de reservisten. In november 2013 werd hij uitgezonden naar Afghanistan, waar hij tot juli 2014 bleef.

Bij de doorzoeking van het huis van Johnson in Mesquite, een voorstad van Dallas, vond de politie grondstoffen voor de fabricage van bommen. Ook werden geweren, munitie en kogelwerende vesten aangetroffen. Verscheidene zakken met bewijsmateriaal werden meegenomen.

Johnson handelde uit woede over het feit dat blanke politiemensen zwarte landgenoten doodschieten. Hij wilde bewust blanken neerschieten.

Het huis van Johnson in Mesquite. Beeld afp
Het huis van Johnson in Mesquite.Beeld afp
Meer over