Obama's topkandidaat voor Defensie-minister haakt af

De vrouw die president Obama het liefste wilde hebben als nieuwe minister van Defensie, heeft zich teruggetrokken. Michele Flournoy, voormalig onderminister op het ministerie, heeft Obama gevraagd haar van zijn kandidatenlijst te halen.

Bewerkt door Redactie
Michele Flournoy in 2011, toen ze nog onderminister van Defensie was. Beeld ap
Michele Flournoy in 2011, toen ze nog onderminister van Defensie was.Beeld ap

Dit melden bronnen die op de hoogte zijn van Flournoy's besluit. Ze heeft de denktank Center for a New American Security, waarvan Flournoy een van de oprichters is, laten weten dat ze aanblijft als directeur. Flournoy zou familieverplichtingen hebben opgegeven als reden om de loodzware baan op het Pentagon de komende twee jaar niet te vervullen. Haar jongste kind is 13 jaar.

Flournoy is de tweede kandidaat die afhaakt. Senator Jack Reed liet dinsdag al weten dat hij geen interesse heeft in de baan. Reed wil voorrang geven aan zijn werk in de Defensie-commissie van de Senaat. Flournoy verliet het ministerie in 2012. Ze werd door Obama en zijn nationale veiligheidsteam gezien als de ideale kandidaat om Chuck Hagel op te volgen. Deze trad maandag af. Obama wil met een nieuwe minister grote bedreigingen in de komende jaren, zoals Islamitische Staat, krachtiger aanpakken. Flournoy zou de eerste vrouw zijn geweest die het departement zou leiden.

Door het verdwijnen van Flournoy als kandidaat, gooien voormalig onderminister Ashton Carter en Robert Work, de huidige onderminister van Defensie, hoge ogen om Hagel te vervangen. Volgens het blad Foreign Policy, dat als eerste meldde dat Flournoy zich terugtrok, kijkt het Witte Huis ook naar de Democratische afgevaardigde Adam Smith. Hij is nu de hoogste Democraat in de defensie-commissie van het Huis van Afgevaardigden.

Het wordt niet verwacht dat Obama nog deze week zijn keuze bekend zal maken. 'De president kijkt naar een aantal kandidaten dat geschikt is voor deze post', aldus een Witte Huis-functionaris.

undefined

Twee van Obama's kandidaten, Flournoy (links) en senator Jack Reed (midden) zien af van de post. Rechts oud-onderminister van Defensie Ashton Carter. Beeld afp
Twee van Obama's kandidaten, Flournoy (links) en senator Jack Reed (midden) zien af van de post. Rechts oud-onderminister van Defensie Ashton Carter.Beeld afp
Meer over