Obama overweegt te breken met politieke traditie en Sarkozy al in eerste ronde uitgeschakeld

Goedemorgen. Nicolas Sarkozy trekt zich definitief terug uit de politiek, de Amerikaanse president Barack overweegt te breken met de politieke traditie en de rechtbank beslist vanmiddag of een 49-jarige man uit Helmond straf krijgt voor het verkrachten en doden van Nicole van den Hurk in 1995. Dit en meer leest u in ons ochtendoverzicht.

Redactie
Tot voor kort gold stemmen op Fillon als een verloren stem. Maar nu hij zo sterk stijgt in de peilingen, is hij aantrekkelijk geworden als alternatief voor de gematigde Juppé en de populist Sarkozy. Beeld afp
Tot voor kort gold stemmen op Fillon als een verloren stem. Maar nu hij zo sterk stijgt in de peilingen, is hij aantrekkelijk geworden als alternatief voor de gematigde Juppé en de populist Sarkozy.Beeld afp

Terwijl u sliep

Fillon stevent af op Republikeinse kandidatuur; Sarkozy uitgeschakeld
Ex-premier François Fillon lijkt de presidentskandidaat van de Republikeinen in Frankrijk te worden. Hij won de eerste ronde van de voorverkiezingen van de Republikeinen met ruime voorsprong op zijn rivalen Alain Juppé en Nicolas Sarkozy.

Meeste bijwerkingen van uitstrijkje zijn mild

Een op de vijf vrouwen die een uitstrijkje laten maken, heeft lichamelijke klachten ten gevolge van dat onderzoek of de vervolgbehandeling. Dat blijkt uit onderzoek van het Rotterdamse Erasmus MC dat is gepubliceerd in het International Journal of Cancer. Het is voor het eerst dat de bijwerkingen van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker op een rij zijn gezet.

Obama overweegt te breken met politieke traditie
De Amerikaanse president Barack Obama sluit niet uit dat hij zich na zijn vertrek zal mengen in maatschappelijke discussies als hij het idee heeft dat er Amerikaanse waarden in het geding zijn. Toch wil hij zijn opvolger Donald Trump ook de ruimte geven de Verenigde Staten op zijn eigen manier te leiden.

Amerikaanse agenten doelwit van bewuste aanslagen
Amerikaanse agenten zijn zondag op twee plaatsen het doelwit geworden van gerichte aanslagen. In beide gevallen spreekt de politie van een hinderlaag. In de stad St. Louis raakte een agent zwaargewond toen hij in het gezicht werd geschoten. In San Antonio werd een agent doodgeschoten terwijl hij een boete uitschreef voor een motorrijder.

Vandaag in het nieuws

Wilders' advocaat Knoops zet zijn pleidooi voort: 100 pagina's aan juridische overwegingen. De rechtbank in Den Bosch doet vanmiddag uitspraak in de langlopende strafzaak tegen Jos de G. (49) die in 1995 de vijftienjarige Nicole van den Hurk zou hebben verkracht en gedood.

Premier Mark Rutte, minister Lilianne Ploumen, minister Melanie Schultz en staatssecretaris Sharon Dijksma beginnen aan de handelsmissie aan Indonesië. Rutte zal daarbij als eerste Nederlandse regeringsleider het parlement toespreken.

Aanraders van de redactie

Met 'wonderboys' loopt het zelden goed af (+)
In de serie beklagenswaardige personen aan het Binnenhof behandelen we vandaag Eric Wiebes. Tweeënhalf jaar geleden landde hij in een wolk van glanzende aanbevelingen in Den Haag, als vervanger van die andere droevige VVD-staatssecretaris voor belastingzaken Frans Weekers. Lees hier de volledige column van Sheila Sitalsing.

Angela Merkel is redder én boze heks (+)
Ze is al elf jaar bondskanselier van Duitsland, maar ze wil door. Angela Merkel maakte zondagavond bekend dat zich verkiesbaar stelt voor een vierde termijn. Als ze 'das schafft', zijn Duitsland en Europa daar dan bij gebaat of juist niet?

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Wachten op knettermoment tussen Asscher en Samsom (+)
Toine Heijmans was in Tilburg voor de verslaggeverscolumn. Hij zag daar dat het wel vaststaat wie bij de PvdA gaat winnen.

'Toekomst van mijn familie hangt nu van mij af' (+)
De Haïtianen die vanuit een kamp in Mexico naar de VS proberen te komen, hebben een lange tocht achter de rug: ze zaten jaren in Brazilië, maar het leven daar wordt voor hen steeds lastiger. Lees de reportage hier.

Veel Haïtianen reizen lopend of per bus van Brazilië naar Mexico om daar de oversteek te maken naar de Verenigde Staten. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Veel Haïtianen reizen lopend of per bus van Brazilië naar Mexico om daar de oversteek te maken naar de Verenigde Staten.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Hoe je ziet dat het tijd is om alarm te slaan (+)
Ouderen in Nederland zijn vaak slachtoffer van financiële uitbuiting. Daar valt wat aan te doen. Vandaag begint een voorlichtings-campagne met een kwartetspel. Grijp in bij een niet-pluisgevoel.

Sport draait niet om liefdessappen en laptops (+)
De stereorukkende renners Thomas Dekker en Steven de Jongh uit het boek van Dekker; je ziet ze al liggen, met hun hotelhanddoekje. Sneller, hoger, verder. Sport als orgasme. Lees de column van Willem Vissers hier.

undefined

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot
Meer over