Obama ontslaat na schandaal hoofd belastingdienst

NEW YORK - President Obama is begonnen van zich af te bijten nadat hij zwaar onder vuur is komen te liggen vanwege een snelle opeenvolging van affaires. Het hoofd van de belastingdienst (IRS) moet aftreden vanwege de verdenking dat zijn dienst extra streng was voor conservatieve groeperingen als de Tea Party.

Obama zei er alles aan te zullen doen om te voorkomen dat zoiets weer gebeurt. 'Amerikanen hebben gelijk als ze hier woedend over zijn. Ik ben er ook woedend over.'

Volgens de president zal hij dit soort gedrag niet tolereren, van geen enkele overheidsinstantie. 'Maar al helemaal niet van de IRS, gezien de macht die zij heeft en de mate waarin zij aanwezig is in onze levens.'

Voorts publiceerde het Witte Huis honderd e-mails die in september vorig jaar kort na de aanval op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi werden uitgewisseld tussen leden van verschillende overheidsinstanties. Met de mails wil de regering laten zien dat zij niet heeft geprobeerd voor haar pijnlijke feiten om politieke redenen (de verkiezingen) te verdoezelen.

Ten slotte maakte de regering-Obama bekend dat zij gaat werken aan een wet die een betere juridische bescherming biedt aan journalisten die hun bronnen niet willen prijsgeven. Deze maatregel is bedoeld om de ophef te bezweren over de inbeslagname van telefoongesprekken van AP door het ministerie van Justitie.

Het persbureau berichtte vorig jaar over het verijdelen van een terreurcomplot in Jemen. Justitie wil weten wie dat nieuws gelekt heeft, omdat daardoor Amerikaanse levens in gevaar zouden zijn gebracht. De pers ziet de justitiële actie als een bedreiging van het grondwettelijke recht op persvrijheid.

De vraag is nu of Obama de angel uit de drie schandalen zal weten te halen. De Republikein John Boehner, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, was er woensdag snel bij om te zeggen dat het ontslag van het hoofd van de IRS niet voldoende is. 'Mijn vraag gaat niet over wie er zal aftreden. Mijn vraag is: wie gaat er de gevangenis in.'

De Republikeinen juichten het vrijgeven van de Benghazi-mails toe, maar zeiden ook dat duidelijk is dat er gesleuteld is aan de officiële lezing van de gebeurtenissen.

Vandaag begint de eerste hoorzitting over de IRS-affaire. Het zal dus nog wel even duren voor het stof neerdaalt. Obama zal moeten zien hoe hij kan ontsnappen aan de bekende 'vloek van de tweede termijn', die inhoudt dat de laatste vier jaar voor menig president weinig productief zijn.

undefined

Meer over