Obama omhelst het Birmese volk

Een Amerikaanse president op bezoek in Rangoon, dat hadden ze nog niet eerder meegemaakt in Birma. En dan kust hij ook nog oppositieleidster Aung San Suu Kyi.

VAN ONZE CORRESPONDENT MICHEL MAAS

JAKARTA - Barack Obama had een paar mooie kernachtige zinnen voorbereid voor zijn bezoek aan Birma: 'Amerika is met jullie', sprak de president. En: 'Deze reis is nog maar net begonnen.' Met 'deze reis' bedoelde hij niet zijn eigen uitstapje naar de bekeerde voormalige militaire dictatuur, maar de 'reis' die Birma maakt op weg naar de democratie.

Obama's bezoek aan Birma, het allereerste bezoek van een Amerikaanse president aan het land, had vooral symbolische waarde. Obama schudde de Birmese president Thein Sein vriendschappelijk de hand, maar hij omhelsde oppositieleidster Aung San Suu Kyi en kuste haar zelfs op de wang, wat zij ietwat ongemakkelijk liet gebeuren. En met Aung San Suu Kyi omhelsde Obama het hele Birmese volk.

Obama was in Rangoon om de Birmezen een hart onder de riem te steken en dat deed hij. De Birmezen op hun beurt kwamen met tienduizenden naar buiten om hem te verwelkomen en toe te juichen.

President Thein Sein had vooraf alles gedaan om het Obama naar de zin te maken. Hij had gevangenen vrijgelaten, eerst 452, en zondag nog eens 60. Hij had het internationale Rode Kruis toestemming gegeven voortaan weer gevangenen in de gevangenis te bezoeken. En hij had, aarzelend, een eerste stap gezet op weg naar erkenning van de islamitische Rohingya-minderheid in het zuiden, die al decennialang wordt vervolgd.

Thein Sein had daarmee de toon gezet, en Obama wilde de stemming niet bederven. Het is nog maar twee jaar geleden dat Birma ophield een militaire dictatuur te zijn, en de eerste stappen zette op weg naar een democratie. In die twee jaar is meer veranderd dan zelfs de meest optimistische Birmezen voor mogelijk hadden gehouden. En dat is iets wat alleen maar kan worden aangemoedigd. Honderden politieke gevangen werden vrijgelaten. Oppositieleidster Aung San Suu Kyi - net als Obama (in 2009) winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede (in 1991) - werd niet alleen vrijgelaten, ze werd vervolgens ook nog gekozen in het Birmese parlement. Nu is zij een van de belangrijkste voorvechtsters van de nieuwe koers die haar land is ingeslagen.

Obama erkende dat nog lang niet alles is zoals het zou moeten zijn. 'Deze opmerkelijke reis is net begonnen, en heeft nog een lange weg te gaan...' Maar hij was in Birma om het succes te belonen, niet om te lang stil te staan bij wat er nog gedaan moet worden. 'Vandaag kom ik om mijn belofte te houden en een vriendschappelijke hand uit te steken.'

Birma was de tweede stop van Obama op een reis die hem zondag naar Thailand bracht. Vandaag reist hij verder naar Cambodja, waar hij een top van de organisatie van Zuidoost- Aziatische landen (Asean) zal bijwonen. Ook zijn bezoek aan Cambodja is het eerste bezoek van een Amerikaanse president in de historie van dat land.

Het zal aanzienlijk minder vriendelijk verlopen dan het bezoek aan Birma. Obama beklemtoont dat hij Cambodja louter bezoekt vanwege de Asean-top daar. Hij riep maandag de Cambodjaanse leider Hun Sen op de mensenrechtensituatie in Cambodja te verbeteren.

Hun Sen regeert het land al vijftien jaar als een dictator. Critici van zijn bewind worden in de gevangenis gegooid of vermoord. Zijn partij zou de verkiezingen met alle mogelijke middelen naar haar hand zetten. Obama waarschuwt Hun Sen dat de mensenrechtensituatie in Cambodja goede betrekkingen met de VS in de weg staat.

undefined

Meer over