Obama mengt zich in Brexitdiscussie: blijf in de EU

Barack Obama gaat volgende maand naar Londen om de Britten ervan te overtuigen in de Europese Unie te blijven. Dit meldt de Britse krant The Independent op basis van Britse regeringsbronnen.

Redactie
De Britse premier Cameron en de Amerikaanse president Obama vorig jaar juni. Beeld AP
De Britse premier Cameron en de Amerikaanse president Obama vorig jaar juni.Beeld AP

Cameron, die na de het akkoord met de EU campagne gaat voeren om in de EU te blijven, ondervindt grote druk in eigen land. Zo sprak de Londense burgemeester Boris Johnson zich uit voor een Brexit. Johnsons medestanders moeten dan ook niets hebben van de bemoeienis van Obama.

'Als een Amerikaanse president zich bemoeit met onze constitutionele toekomst, herlees ik altijd de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring', zei Steve Baker, Lagerhuislid voor de Conservatieven. Zijn collega Peter Bone zei: 'Waarom zou president Obama Groot-Brittannië vertellen of we een deel van een Europese superstaat moeten zijn of een onafhankelijke natie? Hij moet zijn commentaar en zijn ideeën voor zichzelf houden.'

Vorige maand werd een zwaarbevochten akkoord gesloten om Groot-Brittannië bij de EU te houden. Dit liep bijna stuk op een Frans-Brits conflict over economisch bestuur in Europa. President Hollande dreigde op het allerlaatste moment de onderhandelingen op te schorten tot maart, blijkt uit een reconstructie van de Volkskrant. Uitstel had volgens betrokkenen tot het uiteenvallen van het akkoord geleid en daarmee de Brexit.

Relatie verbeteren

Geen scenario waar Obama op zit te wachten en reden om de Britten er van te overtuigen tijdens het referendum deze zomer tegen een Brexit te stemmen. De Amerikaanse president is volgende maand in Europa om een belangrijke technologiebeurs in Duitsland te openen. Hij doet dan Groot-Brittannië ook aan om de relatie met zijn Britse evenknie Cameron te verbeteren.

Die liep vorige week een nieuwe deuk op toen Obama in een interview zei dat de huidige chaos in Libië grotendeels is veroorzaakt door nalatigheid van Groot-Brittannië en Frankrijk, die het tijdens de internationale interventie lieten afweten nadat president Khaddafi was afgezet. 'Premier Cameron was afgeleid door andere zaken en de Franse president Sarkozy werd niet herkozen.'

Obama riep Cameron eerder al op op het matje. Indien Groot-Brittannië haar 'speciale relatie' met de Verenigde Staten wil behouden, moet het minstens twee procent van haar BBP besteden aan defensie, zei Obama. Na deze waarschuwing heeft Cameron het defensiebudget verhoogd.

Meer over