Obama kondigt actie tegen Rusland aan om verkiezingshacks

De Verenigde Staten gaan maatregelen nemen tegen Rusland vanwege de vermeende inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat heeft president Barack Obama donderdag in een radio-interview gezegd.

Redactie
Poetin en Obama met elkaar in gesprek tijdens de G20-top in Hangzhou, China. Beeld reuters
Poetin en Obama met elkaar in gesprek tijdens de G20-top in Hangzhou, China.Beeld reuters

Volgens het Witte Huis zaten Russen achter het hacken van e-mailaccounts van de Democratische partijtop. Prominente leden uit de staf van Obama beschuldigden donderdag de Russische president Poetin openlijk van betrokkenheid.

Moskou heeft de beschuldigingen 'nonsens' genoemd. Yuri Ushakov, een adviseur van Poetin, heeft tegen journalisten gezegd dat Obama en Poetin elkaar over dit onderwerp hebben gesproken tijdens de G20-top in september. 'Van onze kant werd een heel duidelijk antwoord gegeven dat misschien niet paste binnen wat Obama ons probeerde uit te leggen', aldus Ushakov.

Obama zei in het interview met de nationale publieke radio dat 'er geen twijfel is dat een buitenlandse mogendheid probeert om de integriteit van onze verkiezingen te beïnvloeden.' Hij pleitte voor actie. 'Op een tijdstip en een plek van onze keuze', aldus Obama. 'Een deel ervan maken we wellicht bekend, andere zaken niet. Meneer Poetin is bekend met mijn mening hierover. Ik heb er rechtstreeks met hem over gesproken.'

De toekomstige president Donald Trump heeft zich op Twitter laatdunkend uitgelaten over het onderzoek waaruit bleek dat de Russen zich met de verkiezingen bemoeid hadden. Als een buitenlandse mogendheid de VS op deze manier heeft aangevallen, dan had het Witte Huis daar al voor de verkiezingen iets over moeten zeggen, vindt Trump.

Lees ook

De Democratische partij, de FBI en president Obama hebben alle drie steken laten vallen toen Russische hackers zich met de Amerikaanse verkiezingen gingen bemoeien. Correspondent Michael Persson maakte een reconstructie.

Clintons e-mails: ze drinkt thee met melk en is fan van The Good Wife. Lees hier wat voor beeld haar correspondentie geeft van de 'mens' Clinton.

Privéserver

Clinton kwam vorig jaar in de problemen toen bleek dat ze gebruik maakte van een onveilige privéserver voor haar e-mailverkeer toen ze minister van Buitenlandse Zaken was. En het gebruik van de eigen server was niet haar enige misstap: na haar ministerschap, dat van 2009 tot begin 2013 duurde, droeg ze haar e-mails niet direct over aan het departement, hetgeen wel verplicht is in het kader van behoud van overheidsinformatie.

Dit gebeurde pas toen de kwestie werd onderzocht - met de nodige tegenzin. Niet alle correspondentie werd overgedragen, maar volgens Clinton zijn de 30 duizend achtergehouden e-mails van persoonlijke aard en bevatten ze geen relevante informatie.

Na onderzoek concludeerde de FBI dat dit weliswaar 'uiterst onzorgvuldig' was, maar niet strafbaar. Het Amerikaanse Openbaar Ministerie besloot daarop niet tot vervolging over te gaan. Voor Trump het bewijs dat 'crooked Hillary' overal mee wegkomt.

In de zomer lekten duizenden gehackte e-mails via Wikileaks uit. Daaruit bleek onder meer dat de Democratische Partij had geprobeerd presidentskandidaat Bernie Sanders bij de Amerikaanse voorverkiezingen te dwarsbomen.

De campagneleider van Hillary Clinton, Robby Mook, stelde op gezag van experts dat de e-mails naar buiten waren gebracht 'door Russen met het doel Donald Trump te helpen.'

Meer over