Obama II telt veel nieuwe gezichten

Met de inauguratie van 21 januari in zicht krijgt de nieuwe regeringsploeg van de Amerikaanse president Obama vorm. Enkele belangrijke benoemingen zijn sinds maandag rond: oud-senator Chuck Hagel op Defensie en contraterreuradviseur John Brennan als CIA-directeur. Eerder is senator John Kerry aangewezen als minister van Buitenlandse Zaken.

NEW YORK - Over de cruciale ministerspost bij Financiën bestaat nog geen duidelijkheid. Nadat hij op het laatste moment een begrotingsovereenkomst met het Congres wist te sluiten, zal minister Timothy Geithner eind deze maand vertrekken.

Voor de overname van zijn heikele portefeuille wordt de naam van Obama's chefstaf Jack Lew genoemd. Als oud-directeur van het Begrotingskantoor van het Witte Huis is hij een gerespecteerde financiële expert, die Obama goed kent.

De economische New York Times-columnist en Nobelprijswinnaar Paul Krugman heeft formeel verklaard geen belangstelling te hebben, hoewel de baan hem niet is aangeboden.

Door Geithners afscheid zit Obama in een lastig parket. De overeenkomst over het begrotingstekort vormde geen oplossing voor de enorme financiële problemen van de VS. Als onderhandelaar van Obama wist Geithner er alleen een tijdelijke belastingdeal uit te slepen; permanente lastenverlichting voor bijna iedereen, en een hoger tarief voor de hoogste inkomens.

Lastige keuzes over bezuinigingen werden uitgesteld. Binnen enkele maanden wachten nieuwe deadlines, moeilijke beslissingen en een nieuwe ronde van harde onderhandelingen. Obama zal daarbij opnieuw op een sterke minister van Financiën willen rekenen.

Wie het ook wordt, de beëdiging in de Senaat kan wel eens 'smerig' worden, zei de politiek analist Chris Krueger van de financiële firma Guggenheim. 'Het zal een referendum worden over Obama's plannen voor de economie en het begrotingstekort.'

Het tweede kabinet-Obama zal grotendeels uit nieuwe gezichten bestaan. Lisa Jackson gaat weg als voorzitter van de milieudienst EPA, en Steven Chu vertrekt bij Energie. Hun opvolgers zijn nog niet bekend.

Minister van Justitie Eric Holder blijft nog een jaar, ondanks zijn omstreden rol in het 'fast and furious' wapenhandelschandaal. Continuïteit op dat ministerie wordt belangrijk geacht, gezien het voornemen om eindelijk tot serieuze beperkingen op het individuele wapenbezit te komen. Het debat daarover blijft woeden, sinds de schietpartij in december op een basisschool in Newtown.

Naar verluidt heeft Janet Napolitano, de minister van Binnenlandse veiligheid, belangstelling voor Holders positie. Zij zou de topkandidaat zijn, gezien haar ervaring onder Obama. Maar Napolitano maak eveneens kans op de eervolle baan van rechter bij het Hooggerechtshof, als daar een plek vrij komt.

Regeringsploeg VS

undefined

Meer over