Obama geeft aan geschokt land troost

Na het Batman-bloedbad vrijdag in Aurora, Colorado moest Barack Obama gisteren opnieuw de rol van trooster des vaderlands op zich nemen. De Amerikaanse president bezocht de getroffen plaats om nabestaanden te omhelzen en voor te gaan in gebed voor de 12 doden en 58 gewonden.

DIEDERIK VAN HOOGSTRATEN

NEW YORK - Ook na schietpartijen in Texas en Arizona zocht Obama de afgelopen jaren naar woorden om een geschokt land troost te bieden. De vlag op het Witte Huis hangt halfstok. 'Zulk kwaad gaat de ratio te boven', zei Obama. Maar: 'We weten wat een leven de moeite waard maakt. De mensen die we verloren, hielden van anderen en anderen hielden van hen.'

De verdachte schutter, James Holmes (24), maaide vrijdagochtend tientallen mensen neer tijdens de première van The Dark Knight Rises, de nieuwe speelfilm over Batman. Holmes liet zich na het bloedbad zonder weerstand aanhouden. Hij zei: 'I am the Joker', verwijzend naar een vijandige figuur uit de Batman-strips. Hij had zijn haar rood geverfd en hij had vier vuurwapens en traangas bij zich.

Naar het motief van Holmes blijft het gissen. Maar over zijn moordlust bestaat geen twijfel. Nadat hij was gearresteerd, bleek zijn appartement dodelijke boobytraps te bevatten, bedoeld om meer dood en verderf te zaaien. Het kostte de FBI dagen om de explosieven te ontmantelen.

Over Holmes die vandaag voor het eerst in de rechtbank verschijnt, is weinig bekend. Een schietclub in Colorado heeft hem onlangs als lid geweigerd. Mensen die hem kennen, noemen hem een zonderling. In Californië, waar hij opgroeide, was Holmes een van de beste studenten.

Hij was net aangekomen in Colorado om daar als doctoraalstudent te beginnen aan zijn vervolgstudie neurowetenschap, financieel ondersteund door de overheid. Dit voorjaar stopte hij abrupt met die opleiding. In zijn buurt sprak Holmes vrijwel niemand. Buren klaagden soms over harde muziek, en verbaasden zich over zijn afgedekte ramen.

Dozen en pakketjes

De afgelopen tijd ontving Holmes veel dozen en pakketjes: vermoedelijk de wapens en munitie die hij - legaal - aanschafte. Het bewijs van een 'zorgvuldige voorbereiding', zei de politiecommandant in Aurora. Holmes gebruikte twee pistolen, een shotgun en een semi-automatisch geweer, dat naar verluidt vastliep tijdens de aanslag.

In de VS zijn zeker 250 miljoen vuurwapens in omloop; het debat over strenger toezicht is in de media meteen opgelaaid. Maar politici zijn in dit verkiezingsjaar niet geneigd om miljoenen jagers en andere wapenbezitters voor het hoofd te stoten; zij vormen een solide stemblok met ondersteuning van de machtige wapenlobbygroep NRA.

Na het bloedbad van vorig jaar in Arizona, waarbij een congreslid ernstig gewond raakte, beloofde Obama het wapenbezit in te perken. Dit weekeinde zei diens woordvoerder dat het registratie- en controlesysteem inderdaad verbeterd is. Maar wil een Amerikaan van onbesproken gedrag - zonder crimineel verleden - wapens kopen, dan kan dat nog steeds. Holmes was het bewijs.

'We moeten ons gezond verstand gebruiken om de grondrechten van de Amerikanen te beschermen', zei Obama's woordvoerder zaterdag, doelend op het recht op vrij wapenbezit. 'Terwijl we er ook voor zorgen dat zij die geen wapens in handen moeten krijgen, ze niet kunnen krijgen onder de bestaande wet.'

Als iemand in de bioscoop gewapend was geweest, had dat levens kunnen redden, betogen sommige voorstanders van vrij wapenbezit. Vrijwel alle kenners noemen dit een krankzinnige theorie: een schietpartij in een donkere bioscoop zou nog erger zijn geweest.

Het afgelopen weekeinde kregen de doden gezichten. Zij waren tussen de 6 en 51 jaar. Bovenmenselijke moed in een dodelijke crisis is een bekend fenomeen. Ook tijdens deze schietpartij offerden bioscoopgangers zich op. Zo vertelde Jansen Young dat haar vriend, Jonathan Blunk (26), haar tegen de vloer duwde. Hij werd doodgeschoten. 'Jon heeft me gered', zei Young.

Ook Alex Sullivan stelde zich zo op dan zijn vrienden konden wegduiken. Hij kwam om het leven. Sullivan vierde die avond zijn 27ste verjaardag. De jongste dode was Veronica Moser-Sullivan (6). De eerste wier naam vrijdag bekend werd, heette Jessica Ghawi (24). Zij wist vorige maand ternauwernood aan een schietpartij in de Canadese stad Toronto te ontsnappen, vanwege een onbestemd gevoel dat ze weg moest.

'Ik wil dat we ons de slachtoffers herinneren, niet die lafaard', zei Jessica's broer Jordan over de schutter. Die is in eenzame opsluiting geplaatst. Hij is de enige verdachte.

undefined

Meer over