Obama bood Biden geld aan om diens zieke zoon te helpen

President Obama heeft zijn vicepresident Biden geld aangeboden om diens zieke zoon Beau en zijn gezin te helpen. Biden wilde zijn huis verkopen mocht het gezin in financiële problemen komen. In een interview met CNN zegt Biden dat Obama hiervan niets wilde weten. 'Ik geef je het geld, wat je ook nodig hebt', zei Obama tegen zijn vicepresident. De twee hebben al tien jaar een hechte relatie.

Obama omhelst Biden in juni vorig jaar tijdens de uitvaartdienst voor Beau Biden. Beeld ap
Obama omhelst Biden in juni vorig jaar tijdens de uitvaartdienst voor Beau Biden.Beeld ap

Beau (46), hoogste Justitie-baas van de staat Delaware en een Irak-veteraan, overleed in juni vorig jaar aan kanker. Twee jaar daarvoor hadden artsen een hersentumor bij hem gevonden.

Biden en zijn vrouw maakten zich indertijd ernstig zorgen dat Beau en zijn gezin in financiële problemen zouden komen, onder andere vanwege de ziekenhuiskosten, mocht hij moeten stoppen met werken. Tijdens hun wekelijkse lunch vertelde Biden de president over zijn zorgen.

Biden: 'Ik zei: "Ik heb het uitgedokterd, Jill en ik zullen ons huis verkopen en we zullen het wel redden".' Maar Obama, die als jonge senator door de zeer ervaren Biden werd begeleid in de Senaat, wilde er helemaal niets van weten. Obama was vastbesloten de man te helpen die de afgelopen zeven jaar veelvuldig werd geraadpleegd bij het nemen van belangrijke politieke besluiten.

Volgens Biden stond de president tijdens de lunch op. Hierna drukte Obama de vicepresident op het hart zijn huis in Wilmington in Delaware vooral niet te verkopen. Biden is zo gehecht aan zijn huis, dat hij voor 2009 als senator jarenlang elke dag met de trein pendelde tussen Wilmington en Washington DC.

Vicepresident Biden praat met zijn zoon Beau tijdens een bezoek aan Camp Victory in Irak. De legerkapitein was toen daar gelegerd. Beeld ap
Vicepresident Biden praat met zijn zoon Beau tijdens een bezoek aan Camp Victory in Irak. De legerkapitein was toen daar gelegerd.Beeld ap

Aangedaan

Biden: 'Hij zei: "Verkoop dat huis niet. Beloof mij dat je het niet zal verkopen. Ik zal je het geld geven. Wat je ook nodig hebt, ik zal je het geld geven. Doe het niet Joe, beloof me, beloof het mij".'

Obama verdient als president jaarlijks 400 duizend dollar, zo'n 368 duizend euro. Biden verdient als tweede machtigste man van de enige supermacht in de wereld 230 duizend dollar, zo'n 212 duizend euro. Obama werd vooral dankzij de verkoop van zijn boek Dreams from my Father miljonair. Uit officiële gegevens die vorig jaar bekend werden gemaakt, bleek dat Obama een vermogen heeft van tussen de twee en zeven miljoen dollar. Dat bedrag zal fors toenemen als hij na zijn presidentschap lezingen gaat geven.

Obama hoefde uiteindelijk niet diep in zijn buidel te tasten om Biden uit de brand te helpen. Beau werd medisch behandeld en hoefde niet tussentijds te stoppen als baas van het Openbaar Ministerie vanwege zijn ziekte. Hij maakte zijn tweede termijn in Delaware gewoon af.

Overlijden
In mei 2015 werd hij echter opgenomen in het militaire ziekenhuis Walter Reed in Washington omdat de tumor weer was teruggekomen. Tien dagen later overleed de oud-legerofficier. Obama hield tijdens de uitvaartdienst een emotionele rede. Ook omhelsde en kuste Obama zichtbaar aangedaan de vicepresident.

Beau vroeg zijn vader op zijn sterfbed dat deze zich kandidaat zou stellen voor het presidentschap. Ook Beau's vrouw zei dat ze de vicepresident voor honderd procent zou steunen als hij zou meedoen.

Biden besloot echter in oktober, na lang wikken en weken, het niet op te nemen tegen Hillary Clinton omdat hij zijn familie niet aan een slopende campagne bloot wilde stellen. Vorige week zei de vicepresident dat hij nog elke dag spijt heeft dat hij niet meedoet aan de strijd om de Democratische kandidatuur.

Biden vecht tegen de tranen als een militaire erewacht de lijkkist met zijn zoon Beau een kerk in Wilmington binnendraagt. Naast de vicepresident staan de weduwe van Beau en diens kinderen. Beeld ap
Biden vecht tegen de tranen als een militaire erewacht de lijkkist met zijn zoon Beau een kerk in Wilmington binnendraagt. Naast de vicepresident staan de weduwe van Beau en diens kinderen.Beeld ap
Meer over