Obama blij met rustige verkiezingen Irak

De Iraakse provinciale verkiezingen van afgelopen weekeinde, die relatief vreedzaam zijn verlopen, zijn in westerse hoofdsteden verwelkomd als een mijlpaal op weg naar stabilisatie van het land....

Het goede verloop van de verkiezingen was reden voor optimistische uitlatingen van de Amerikaanse president Obama. Hij sprak van ‘een belangrijke stap voorwaarts’ die de Irakezen zal helpen ‘verantwoordelijkheid te nemen voor hun toekomst’.

Obama beloofde aan het begin van zijn verkiezingscampagne dat hij de Amerikaanse troepen binnen anderhalf jaar zou terugtrekken, maar hij heeft daarover sindsdien geen harde uitspraken gedaan. De troepen kunnen formeel blijven tot eind 2011.

De eerste, nog onbevestigde verkiezingsuitslagen uit de sjiitische delen van het land, waar de meerderheid van de bevolking woont, wijzen op een positief resultaat voor kandidaten die gelieerd zijn aan de partij van premier Maliki.

De premier en zijn partij lijken te hebben geprofiteerd van de relatieve rust in Irak. Vorige maand kwamen 191 Irakezen om bij het geweld, het laagste aantal sinds de Amerikaanse invasie van 2003.

Als de voortekenen niet bedriegen, kan de positie van Maliki worden versterkt in de aanloop naar parlementsverkiezingen eind dit jaar. De regering en haar westerse bondgenoten hopen vooral dat de invloed van radicale sjiitische partijen, zoals die van Muqtada al-Sadr, kan worden ingeperkt.

Ondanks de hoerastemming zijn de verkiezingen niet vlekkeloos verlopen. De scherpe veiligheidsmaatregelen, het sporadische geweld en problemen met de kieslijsten, droegen bij aan een relatief lage opkomst.

Slechts 51 procent van de 15 miljoen stemgerechtigden ging naar de stembus. Bij de parlementsverkiezingen van 2005 was de opkomst 76 procent onder gewelddadiger omstandigheden.

In de soennitische gebieden waar de bevolking in 2005 voor het overgrote deel wegbleef bij de stembureaus, vanwege boycots en intimidatie, was de opkomst relatief hoger, rond de 60 procent.

Het is voor het eerst sinds de Amerikaanse invasie dat de soennieten op grote schaal meedoen aan het electorale proces. Ze vormden tot enkele jaren geleden de ruggengraat van het verzet tegen de Amerikanen. Dat is veranderd door hun deelname aan burgerwachten, die betaald werden door de Amerikanen en nu door de Iraakse regering.

Meer dan 14 duizend kandidaten dongen naar 440 zetels in de provinciale raden. Van de kandidatenmoet eenderde vrouw zijn.

In de drie noordelijke Koerdische provincies werden geen verkiezingen gehouden. De Koerden hebben een grote mate van autonomie en kiezen hun eigen regionale parlement. Ook in de omstreden noordelijke stad Kirkuk werd niet gestemd. De Koerden maken aanspraak op het olierijke Kirkuk.

Meer over