Obama 'bezorgd en teleurgesteld' over geweld Ferguson

De Amerikaanse president Barack Obama veroordeelt de rellen die gisteren uitbraken nadat een jury in de stad Ferguson had besloten dat een blanke politieagent niet vervolgd hoeft te worden voor het doodschieten van een zwarte tiener. Obama reageerde op de onrust in de stad in een toespraak in zijn thuisstad Chicago.

Redactie
null Beeld ap
Beeld ap

Obama is 'bezorgd en teleurgesteld' na het geweld in de staat Missouri. Hij had vandaag een gesprek met de minister van Justitie, Eric Holder, over de situatie in Ferguson. De stad bereidt zich voor op een nieuwe avond vol onrust.

Obama zei dat hij de frustratie in Ferguson voortkomt uit het idee dat de politie niet altijd eenduidig en eerlijk handelt in 'gekleurde gemeenschappen'. Hij zei ook dat hij 'stappen' wil bedenken die ervoor kunnen zorgen dat dat verandert. Volgens Obama is de onvrede echter geen excuus voor vernielingen. Bij de onlusten gisternacht werden gebouwen en auto's in brand gezet.

Extra leden Nationale Garde
Om te voorkomen dat het vannacht opnieuw tot massale rellen en plunderingen komt, zullen er ruim 2100 leden van de Nationale Garde in Ferguson zijn. Zij zullen zich opstellen bij winkels, huizen en belangrijke gebouwen om die te beschermen.

De gouverneur van Missouri Jay Nixon had eerder al aangegeven dat er meer troepen zouden komen na de rellen, plunderingen en brandstichtingen van maandag. Nu vulde hij in hoe groot die macht zou worden. 'Dit mag niet meer gebeuren', zei hij over die onrust.

'In een oogwenk in actie'
Hij reageerde ook op een verwijt van burgemeester James Knowles van Ferguson, zonder dat verwijt aan te halen. Knowles vond dat de Nationale Garde niet op tijd was om gebouwen te beschermen. Er brandden zeker vijftien gebouwen af, veel meer winkels werden geplunderd. Ditmaal zullen de troepen zo worden gestationeerd 'dat ze in een oogwenk in actie kunnen komen', aldus Nixon.

Toen Knowles zijn verwijt maakte over de Nationale Garde, zei hij ook dat er nog geen besluit is genomen over de toekomst van politieman Darren Wilson bij het korps. Sinds hij de 18-jarige Michael Brown neerschoot is hij met betaald verlof.

Demonstranten in discussie met agenten in Ferguson Beeld AFP
Demonstranten in discussie met agenten in FergusonBeeld AFP
Meer over