Obama benoemt nieuw hoofd belastingdienst

President Barack Obama van de Verenigde Staten heeft gisteren een nieuw hoofd van de belastingdienst IRS benoemd. Daniel Werfel (42) gaat Steven Miller vervangen, die eergisteren het veld moest ruimen na een schandaal over extra strenge controles bij conservatieve groeperingen.

Daniel Werfel, de nieuwe topman van de Amerikaanse belastingdienst. Beeld reuters
Daniel Werfel, de nieuwe topman van de Amerikaanse belastingdienst.Beeld reuters

Gisteren werd ook bekend dat nog een IRS-topman vertrekt: Joseph Grant. Het is niet duidelijk of zijn vertrek is afgedwongen of dat hij vrijwillig vertrekt.

De IRS kwam onder vuur te liggen toen bekend werd dat de dienst aanvragen voor belastingvrijstellingen niet bij iedereen hetzelfde behandelde. Als in de naam termen voorkwamen die duiden op een conservatieve partij of organisatie, werd er extra streng gecontroleerd. Het kwam voor dat aanvragen drie jaar niet werden behandeld.

Obama kondigde woensdag zelf het ontslag van topman Miller aan. Hij zei ook er alles aan te doen het vertrouwen van het publiek terug te winnen, en dat hij maatregelen neemt om te voorkomen dat iets dergelijks opnieuw kan gebeuren. Hij noemde de handelwijze van de dienst 'onvergeeflijk'.

Meer over