Oases van rust voor vliegveldnomaden

Ze zijn weer binnen, de ervaringen van achttienduizend reizigers op internationale luchthavens. De website Sleepinginairports.net presenteert jaarlijks een ranglijst. Niet alleen handig voor budgetreizigers.

ANNA VAN DEN BREEMER

1. Singapore, Changi

'Je bent op een vliegveld zonder het gevoel dat je op een vliegveld bent', schrijft een reiziger op sleepinginairports.net. Het mag geen verrassing heten; al zestien jaar staat Changi Airport in Singapore op nummer één. Brandschoon, gratis wifi, vriendelijk personeel en ligstoelen om in te dutten. Maar ook: livemuziek, een zonnebloemtuin, twee bioscopen, een reuze glijbaan en jacuzzi.

2. Seoul, Incheon

Schaatsen terwijl je wacht op je vlucht. Pardon? Seoul heeft naast een casino en twee bioscopen ook een schaatsbaan. Na een slaapje in een van de vele rustlounges met comfortabele stoelen kun je je creatief uiten door een traditionele tas te maken, of gewoon lui achterover leunen terwijl je naar een traditioneel dansoptreden kijkt.

3. Hong Kong International Airport

Aziatische luchthavens doen het goed, blijkt ook uit deze nummer drie. De best afgeschermde slaapplek vind je bij gate 521 op de vierde verdieping. Uitgerust kun je je storten op thee maken, Chinese geneeskunde tijdens een van de workshops of een balletje slaan op de 9-holes golfbaan in terminal 2.

4. Amsterdam Schiphol

Schiphol verdient een plek in de toptien omdat het zijn best doet 'meer te zijn dan een shopping mall met vliegtuigen'. Hoe? Bij de Holland Boulevard tussen pier E en F vind je een bibliotheek waar je boeken kunt lezen of gratis muziek of films op je iPad kunt zetten. Een goede slaapplek is even zoeken. Tip: boven de bibliotheek zijn honderd leren sofa's.

5. Kuala Lumpur International Airport

Op de 4de verdieping vind je uitklapbare stoelen, banken, snel en gratis wifi en gratis (koude) douches voor een opfrismoment. Tijd over? Leuk is de 'Jungle tour' langs een waterval en een oase van tropische planten.

6. Helsinki Vantaa Airport

Na een grondige renovatie is Helsinki terug in de top-10. Gratis wifi, 24/7 toegang tot restaurants en bij gate 30-31 de beste slaapplekken. Tip: in terminal 2 bij gate 27 vind je een bookswap-ruimte waar je je uitgelezen boek inruilt voor een ander. Voordat je je keuze maakt, kun je het boek rustig doorbladeren in een gemakkelijke stoel.

7. Vancouver International Airport

Voor een rustig plekje loop je naar de gates waar de Amerikaanse vluchten vertrekken. Het is er doodstil en de lichten worden hier 's avonds gedimd. Voor een douche en sauna kun je voor 10 dollar bij het nabijgelegen Fairmont Hotel terecht. In de internationale terminal vind je een groot park om uit te waaien en een aquarium van 114.000 liter met honderden vissoorten en een kleinere tank met kwallen.

8. München International Airport

Voor de luchthavenslaper is München ideaal, want het is er niet zo druk als op sommige andere vliegvelden. Speel minigolf of ga naar de biertuin tussen terminal 1 en 2 voor een biertje met namen als Jetstream, Aviator of Mayday afkomstig uit de brouwerij van de luchthaven. Energie over? Ga mee met een rondleiding over het vliegveld, langs de hangars en de landingsbanen.

9. Zürich

Zürich verdient zijn plek in de toptien door de gemakkelijke ligstoelen met elektrische plug-in voor het opladen van je telefoon. 's Nachts zijn er geen storende omroepberichten, gaan de lichten uit en de restaurants dicht. Fijn slapen dus, minder handig voor nachtelijke trek. Ook hier kun je - per bus - een uitgebreide behind the scenes-tour volgen langs de laadruimten, de check-ins en het natuurgebied tussen de landingsbanen.

10. Toronto Pearson International

De beste loungeplekken zonder armleuningen vind je in de O en P secties in de vertrekhal van terminal 1. Het is er ruim, dus tal van ligplekken op de grond en je hebt er gratis wifi en speelplekken voor kinderen. Nadeel: voorbij de douane zijn er maar weinig eetgelegenheden die 24 uur per dag open zijn.

undefined

Meer over