O-Timor deinst terug voor proces Wiranto

De aanklacht tegen de voormalige chef-staf van de Indonesische strijdkrachten, generaal Wiranto, is nog niet rond. Na de Verenigde Naties heeft nu ook de Oost-Timorese regering ontkend dat Wiranto in staat van beschuldiging is gesteld....

Over de aanklacht, die eerder deze week werd bekendgemaakt, is grote verwarring gerezen. De afdeling Ernstige Misdaden van de VN-missie in Oost-Timor lanceerde het bericht dat Wiranto en zeven anderen verantwoordelijk worden gehouden voor het bloedige geweld dat in 1999 Oost-Timor teisterde.

Media berichtten dat 'de VN' Wiranto in staat van beschuldiging hadden gesteld. De Indonesische regering reageerde furieus . De VN zijn niet bevoegd om Indonesiërs aan te klagen, aldus de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken, Hassan Wirayuda. De VN hebben dat later bevestigd. De VN-missie heeft de aanklacht alleen voorbereid, en vervolgens overgedragen aan de Oost-Timorese justitie, verduidelijkte een VN-woordvoerder .

In een persverklaring werd meegedeeld dat de aanklacht tegen Wiranto was ingediend bij de districtsrechtbank in de Oost-Timorese hoofdstad Dili. Niet de VN, maar Oost-Timor had Wiranto in staat van beschuldiging gesteld. Daarop richtte de Indonesische regering haar woede op het minuscule Oost-Timor. De diplomatieke betrekkingen tussen beide buurlanden stonden onder druk.

Oost-Timor heeft zich nu gehaast te verklaren dat het allemaal zo'n vaart niet loopt. De regering heeft de Indonesische ambassadeur in Dili laten weten dat er nog geen beslissing over de aanklacht is genomen.

Het Indonesische leger, onder leiding van Wiranto, zou pro-Indonesische milities hebben gesteund, die aan het moorden sloegen toen Oost-Timor in een referendum had gekozen voor onafhankelijkheid. Honderden mensen werden gedood, en tweehonderdduizend Oost-Timorezen werden gedeporteerd naar het Indonesische West-Timor. De VN-onderzoekers houden Wiranto, zes andere hoge officieren en de voormalige Indonesische gouverneur in Oost-Timor verantwoordelijk voor deze misdaden tegen de menselijkheid.

Een VN-aanklacht zou een klap zijn voor Indonesië, dat een eigen tribunaal in het leven heeft geroepen om de misdaden in Oost-Timor te berechten. Dat tribunaal heeft zo'n twintig mensen aangeklaagd. Wiranto behoort niet tot de beklaagden. Hij heeft als getuige mogen optreden en daar zijn onschuld betuigd.

De meeste militairen die in Jakarta hebben terechtgestaan zijn vrijgesproken. Vijf mensen zijn tot relatief lichte straffen veroordeeld, reden waarom het tribunaal internationaal niet erg serieus genomen wordt.

De aanklagers in Oost-Timor alweer vijftig nieuwe aanklachten gereed. Onder de beschuldigen zijn de voormalige Indonesische politiechef in Oost-Timor, die in Jakarta is vrijgesproken, en militieleider Eurico Guterres, die daar tot tien jaar is veroordeeld.

Meer over