o o k v e r s c h e n e n

POP..

Atari Teenage Riot: Live at Brixton Academy, 1999. DHR. Zesentwintig minuten en zevenenveertig seconden van hardcore punk-noise. Deze registratie van het Berlijnse Atari Teenage Riot live in de Londense Brixton Academy heeft geen aparte beginnummers. Nadat de cd in de speler is geschoven, blijft niets anders over dan deze heftige geluidterreur voor een klein half uur over je heen te laten komen.

FFWD: Heineken Dance Parade. Warner. De 'officiële' cd van het grote Rotterdamse dance-evenement, gemixed door dj Le Hyam. Niet te moeilijk of te diep, maar met zomerse clubhouse (de eerste cd) en trance (cd twee), en natuurlijk het jaarlijkse thema-nummer, van de hand van producers Grooveyard en dj Michel de Hey.

Joe Jackson: Summer In The City. Sony Classical. Joe Jackson maakt al een aantal jaren platen voor het klassieke label van Sony. Maar met Summer In The City keert hij toch nog even terug naar zijn popverleden. Op dit live-album worden oude hits als Fools in love en It's Different For Girls uitgevoerd in een 'klassieke' trio-bezetting, met Jackson zelf als zingende pianist.

KLASSIEK

Aaron Copland. The populist. San Francisco Symphony o.l.v. Michael Tilson Thomas. RCA Red Seal. Naast kaskrakers als Madonna, Luciano Pavarotti of Marco Borsato is Copland natuurlijk helemaal geen populist. Maar als verkoopargument voor deze cd werkt het wel. San Francisco Symphony en Michael Tilson Thomas (12 september live in het Concertgebouw in Amsterdam) in een bevlogen pleidooi voor Copland.

JAZZ

Masada: Live In Sevilla. Tzadik (Dureco). Altist John Zorn leidt het beste akoestische jazzkwartet van dit moment. Afgelopen voorjaar werd Masada in grootse vorm vastgelegd in Sevilla; net iets minder wild dan op het vorig jaar verschenen Live In Middelheim. Voor wie Zorns 'radical jewish music' nog niet kent een goed moment om in te haken.

Tom Cora: It's A Brand New Day. Knitting Factory. Opnieuw een eerbetoon aan de in 1989 overleden cellist Tom Cora, na de dubbel-cd Hallelujah Anyway op Tzadik. Voor It's A Brand New Day selecteerde samensteller John Zorn acht live-opnamen uit de New Yorkse Knitting Factory, met improvisatoren als Fred Frith, Don Byron en Wayne Horvitz. Mooi, maar minder indrukwekkend dan de Tzadik-compilatie.

Meer over