O, maar hij doet niks, hoor!

Leve mijn hond

Het artikel van Ton de Kok over overlast door honden (O&D, 3 juni) vraagt om een reactie van een hondenliefhebber. Er zijn zeker hondenbezitters die poep laten liggen en hun hond niet onder controle hebben tegenover medemens en dier. Bonafide hondenliefhebbers hebben daar ook een hekel aan, die groep verpest het voor ons.

Mijn Balou en haar voorgangers hebben mij, net als hopelijk De Kok in de toekomst, tot op heden op 80-jarige leeftijd, in goede gezondheid gehouden: driemaal per dag wandelen in weer en wind, in bos en duinen en op het strand.

De hond heeft mij regelmatig in contact gebracht met gezellige mensen, zelfs met niet-zeurpietende sportieve joggers en ruiters op hun prachtige paarden. Wij hebben geen kinderen (meer) en Balou is nu als een kind voor ons, is dat een schande dan? En vroeger was onze hond een kameraad voor de kinderen waar zij ook voor zorgden.

Hondenbelasting omhoog? Omlaag, bedoel je. Honden beperken de ziektekosten, de kosten voor ouderenzorg en stimuleren de economie door werk en producten voor hun levensonderhoud. Ze verdienen net zo goed een plaatsje op deze aarde als joggers, paarden en zelfs racefietsers, die tegenwoordig wegen en paden verpesten. Kom op, Ton, zie de zon in het water schijnen.

Herry Schoevers, Heemstede

undefined

Lekker speels

Het betoog van Ton de Kok is ons uit het hart gegrepen. Wij zijn al jaren oppas-opa en -oma en wonen vlak bij een aardig bos met een beekje. Ons valt op: honden gaan tegenwoordig vóór kinderen. De kleinkinderen en wij gaan graag naar de beek. Helaas: zodra wij er zijn, rennen de honden (natuurlijk loslopend) richting beek om te drinken. Ze zijn vaak groter dan de kleinkinderen.

'O, maar hij doet niks hoor, hij wil alleen maar spelen.' Nou, probeer maar eens uit te leggen aan een peuter dat het dier met hem wil spelen. In het gras liggen dan ook nog diverse drollen, zodat picknicken onmogelijk is. Thuis gekomen kunnen we dan de schoenzolen schoonmaken. Het gevolg is dat we allemaal liever thuis blijven.

H. en W. Kluecken, Heerlen

undefined

Wen er maar aan

Ja, ook wij komen ze tegen in het bos, joggers met enge pakjes die horizon vervuilend mij en mijn, niet bijtende, vrolijke hond - van wie ik de stront opruim - de stuipen op het lijf jagen. Laatst maakte er een mij voor rotte vis uit, omdat mijn hond naar zijn mening 'te lang verlekkerd naar zijn kuiten gekeken had'.

Dit gebeurde overigens nadat ik de hond had aangelijnd om plaats te maken voor dit zuur kijkend exemplaar dat voor z'n plezier z'n longen uit het lijf aan het joggen was! We lieten het over onze kant gaan. Bij Ton de Kok is het niet snel goed. Ruimt een hondenbezitter de 'shit' op, dan ergert hij zich daar weer aan. Het is natuurlijk heerlijk voor hem en zijn vriendjes dat zij zich na een uurtje zinloos rondrennen in een bos, tijdens de koffie en de appeltaart gezamenlijk kunnen ergeren, het geeft zin aan hun leven.

Laat hij gewoon de dingen doen die hij plezierig vindt, dan blijven wij doen wat wij leuk vinden, namelijk in dat bos met onze hond wandelen. Wen er maar aan.

Joop Spies

undefined

Joggers

In reactie op de klacht van Ton de Kok over de overlast van honden wil ik, inderdaad als hondenbezitter, ook mijn ergernis kwijt over de gewoonte van het toenemend leger joggers om bezit te nemen van de fietspaden. Terwijl het al vervelend genoeg is dat je als fietser moet uitwijken voor snorfietsen, scooters, wielrenners en scootmobiels. Waarom niet gewoon gebruikmaken van de wandelpaden?

P.E. Knape, Rotterdam

undefined

Hondenvoer

De Kok ergert zich aan het aantal honden in Nederland, de 'bergen hondenvoer' die ze eten en aan de miljoenen kilo's stront die ze zouden produceren. Met het geld dat hondenvoer kost, zou de honger in de wereld kunnen worden uitgebannen. Kennelijk denkt De Kok dat honden drie maal daags een luxe maaltijd verorberen. De meeste krijgen niet meer dan twee keer per dag een schep brokken en ik kan hem vertellen: dat zijn de kosten niet.

Dan de stront. Naast de 2,2 miljoen honden telt Nederland 4,1 miljoen runderen, ruim 12 miljoen varkens en 97 (!) miljoen kippen. Die produceren pas een berg poep! In 2012 maar liefst 71,2 miljoen kilo. Terwijl het vlees vooral wordt geëxporteerd, blijven wij letterlijk in de stront zitten.

Dat is voor een belangrijk deel te danken aan het CDA, en De Kok zat voor die partij in de Kamer. Het CDA pleitte altijd voor schaalvergroting. Dat vee eet vooral soja, waarvoor hele bossen worden gekapt. Als dat niet de dure, milieu- en dieronvriendelijke 'omweg' via dieren en hun vlees zou maken, kon het rechtstreeks naar hongerende mensen gaan. Dan was dat probleem in één klap de wereld uit.

Alex van Kalken, Zoetermeer

undefined

Jogbelasting

Met grote instemming heb ik kennis genomen van het opiniestuk van Ton de Kok, publicist en jogger. Zijn pleidooi voor het harder aanpakken van joggers, die bijna dagelijks de natuur om ons heen vervuilen met hun stuitende aanwezigheid, is scherp en to the point. Gelukkig, zo laat hij ons weten, is er wetgeving in de maak die dat weerzinwekkende volkje een lesje zal leren.

Zo zijn er plannen om accijns te heffen op joggingschoenen en andere benodigdheden, waardoor een eenvoudig paar schoenen al gauw zo'n 800 euro gaat kosten. De kosten van de elektronische apparatuur die het zweterige clubje meent nodig te hebben, rijzen daarmee al helemaal de pan uit. Bovendien zal joggen alleen nog maar worden toegestaan tussen elf uur 's avonds en vijf uur 's morgens, zodat ordentelijke wandelaars en natuurgenieters geen overlast meer ondervinden. De jogpolitie - bijgestaan door speurhonden - zal scherp toezien op naleving van die regel.

Wolfaart Jolles, Meppel

undefined

Oneerlijk

De afgelopen dagen heb ik met belangstelling stukken gelezen over de hondenbelasting. Hondenbelasting is oneerlijk. Waarom denkt men in Nederland zo vaak dat het fiscaliseren van een probleem de oplossing is? Dat sommige mensen overlast hebben van honden valt niet te ontkennen. Maar dat het betalen van hondenbelasting de oplossing is, wil er bij mij niet in.

Daarom ben ik onder de motto 'Opruimen is verplicht, hondenbelasting niet' een landelijke actie tegen hondenbelasting gestart. Er zijn nu achttienduizend medestanders.

Hondenbelasting is een algemene belasting en wordt gebruikt voor algemene voorzieningen en niet voor hondenbeleid. Hondenbezitters geven vaak aan dat ze niet opruimen omdat zij immers belasting moeten betalen. Schaf die af en hondenbezitters weten wie moeten opruimen.

Gary Yanover, Noordwijkerhout

undefined

Oplossingsgericht

Hoezo de hondenpoep opruimen, ik betaal toch hondenbelasting, zeggen tegenstanders van belasting. Als hondenbezitters dat zo ervaren, werkt de verhoging natuurlijk averechts. Mocht de verhoging wel een oplossing bieden, dan hier nog wat voorstellen: verhoging van wegenbelasting dus minder verkeersoverlast en minder verkeersongevallen. Invoering van een jaarlijkse verkeersboetebelasting om verkeersovertredingen tegen te gaan. Verhoging van de premie van de ziektekostenverzekering, want dat maakt minder mensen ziek. En als de krant de abonnementsprijzen nu eens flink verhoogt, hebben we in de toekomst ook minder last van ondoordachte brieven?

Huub Driessen, Eygelshoven

undefined

Goedendag

Hopelijk heeft publicatie van zijn frustraties Ton de Kok opgelucht. Ik haal maar even diep adem en prijs mij gelukkig dat ik, als 'te deleten hondenbezitter', doorgaans in goede harmonie met andere gebruikers van de openbare ruimte rondwandel. Elkaar de ruimte gunnen, dat zouden we meer moeten doen.

Mochten wij tijdens onze wandelingen De Kok tegenkomen, dan kan hij gerust doorrennen. Het zal mijn hond niet boeien en ik wens hem vriendelijk goedendag.

Petra de Groot, Hagestein

undefined

Meer over