O ja, privacy

Hotel Van der Valk in Hengelo. Beeld
Hotel Van der Valk in Hengelo.Beeld

Hoe Van der Valk complete gastenbestanden aan de politie durft te geven.

Margriet Oostveen

Zondagochtend half tien, het Van der Valk Hotel te Hengelo. Nu niet opvallen, eerst een kijkje in de stampvolle ontbijtzaal, waar gasten in een lange rij voor het buffet drommen. All you can eat. Feestelijke sfeer, kleine opgedofte meisjes in tutu's rennen rond met duizend speldjes in hun haar.

Weet iedereen hier al dat ze in een politiecomputer zitten?

Rustgevend geluid van bestek en glazen. Linnen op de tafels en lieve serveersters die hun vak nog hebben geleerd. 'Ik heb wel goed geslapen maar zo kórt!', roept een oude dame met vuurrood haar naar haar hardhorende vriendin, die blij terugschreeuwt dat ze krentenbroodjes gaat eten, 'met boter!', want er moet wel drie kilo af, maar de bloeddruk was goed.

Toch maar even terug naar de receptie, goedemorgen, de Volkskrant, en we zouden hier graag wat rondneuzen in verband met de gastengegevens die u stilletjes doorgeeft aan de politie, zoals Tubantia vrijdag meldde.

O, zegt de receptioniste. Knappe pokerface.

Zij 'denkt niet' dat meneer Van der Valk bereikbaar is: Paul van der Valk, hotelier.

Tubantia schreef dat hotels in Twente dagelijks de volledige gastenlijst doorsturen naar de politie, al mag dat niet van de wet. Woordvoerster Sandra Tiethof van de politie Twente bevestigde dit. Bij Van der Valk was er zelfs een nachtportier die tot taak had om 'rond 4.00 uur het complete gastenregister door te mailen'. Dat was min of meer per ongeluk gebleken bij een strafzaak in Almelo, zelfs de rechters waren verbaasd.

Paul Van der Valk zei vrijdag tegen Tubantia dat ze er vorige week, echt best wel toevallig, nét mee waren opgehouden. Waarna politiewoordvoerster Tiethof droogjes opmerkte dat ze de lijsten nog gewoon ontvangen: 'Vanochtend hebben we die nog gekregen'. Zelfs De Telegraaf kopte zaterdag 'Hotels beticht van Stasi-praktijken'.

Nou vooruit. Ik mag koffie drinken in de ontbijtzaal, maar niet met de gasten praten. Want dat, en nu kijkt de receptioniste oprecht bezorgd, is natuurlijk helemaal niet prettig voor hun privacy.

Helemaal in de stemming verschuil ik me naast het buffet achter de Valk voorjaarskrant ('Het voorjaar is mijn lievelingsseizoen', meldt Truus van der Valk monter op de voorpagina: 'Ook de bloemen geven me een fijn gevoel'). Geen prostituees achter een croissant, zo lijkt het. Van der Valk denkt dat massale privacyschending helpt tegen prostituees.

Links van me zitten een man en vrouw elkaar angstaanjagend dood te zwijgen. Rechts twee gezelliger mannen, met wie ik fluisterend praat: Tjalke Jonker uit Heerenveen en Jannes de Weerd uit Haule. Tjalke is schoonmaker in de thuiszorg, Jannes werkt als heftruckchauffeur in een distributiecentrum. Ze hebben een weekendrelatie en logeren zo'n drie keer per jaar samen in een Van der Valk-hotel. Straks nog een beetje winkelen, maar de winkels zijn overal hetzelfde, 'daar komt het in principe op neer' en zij gaan 'ook niet speciaal voor de omgeving'.

Maar waar waren we. O ja, privacy. Reinoud Oerlemans hing verborgen camera's op een intensive care. De politie stuurde wel eens een drone de lucht in, maar officieel niet meer. De AIVD slaat grootschalig informatie op uit sociale media. Winkels leggen vast wat ze kunnen via klantenkaarten. Wij helpen NSA. NSA hackt Gemalto. Maar dat we nu ook vrijwillig complete bestanden overdragen aan de politie, zodat die daar desgewenst wat namen uit kan plukken: die hadden we volgens mij nog niet. En daarbij: waar moet de crimineel nu voortaan heen? Of de goudeerlijke prostituee? Naar Airbnb soms, de verhuursite voor kamers bij particulieren?

Arrangement: politie krijgt elke nacht compleet gastenregister. Beeld
Arrangement: politie krijgt elke nacht compleet gastenregister.Beeld

Later, op de terugweg, is burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum op de autoradio. Die heeft de beveiligingscamera's op straat, waar we vijftien jaar geleden nog moeilijk over deden, dit weekend doodleuk aangesloten op een groot buitenscherm. Hopsakee. Zodat de stappende burger 'zich veiliger voelt'. Kan die burger niet beter gewoon in de krant lezen dat de criminaliteit feitelijk meevalt, vroeg de verslaggever. Dacht het niet, zei de oud-hoofdredacteur van deze krant: 'Die blaast elk incident op!'

Jannes de Weerd en Tjalke Jonker gingen 'zich beraden op Van der Valk'. Tjalke had gezegd: 'En over een tijdje krijgen we een chip in ons oor!'

Maar dat was vast ook weer overdreven.

Van der Valk-fans De Weerd en Jonker 'beraden zich'. Beeld
Van der Valk-fans De Weerd en Jonker 'beraden zich'.Beeld
Meer over