O ja, dáárom was Kim boos op opa

Even een vraag waarover kameraden op een zomeravond het hoofd kunnen buigen: Wat gebeurt er waardoor Kim niets meer van opa Oscar wil weten?...

Een makkie, voor de kenners. Opa Oscar wilde Kim aanranden. Weet u dat niet? Wat zegt u? U hebt geen idee wie Kim, Julian en Oscar zijn. Dan staat de soap Goede Tijden Slechte Tijden (GTST) bij u niet in de toptien van favoriete programma's.

GTST is op zomerreces, tot verdriet van de vaste kijkers, zo'n twee miljoen in totaal. Zij moeten Arthur, Janine, Jessica, Daniël, Hedwig en al die andere vrienden en vriendinnen dagelijks missen. De fans moeten het op televisie doen met de Goede Tijden Slechte Tijden Quiz (RTL 4), een show waarin drie liefhebbers laten zien hoeveel ze van de soap afweten. De Goede Tijden Slechte Tijden Quiz is zoiets als methadon voor heroïne-verslaafden - de ergste nood wordt erdoor gelenigd, maar het brandende verlangen naar het echte spul blijft.

Voor de GTST-verslaafden is er nu ook de Goede Tijden Slechte Tijden Party Quiz, een gezelschapsspel van Jumbo en Joop van den Ende Productions waarbij 'iedereen zijn kennis over GTST een beetje kan opfrissen'. De Party Quiz vraagt ook iets van de spelers; wie zich niet wil blameren ten overstaan van zijn makkers - GTST-fans natuurljk -, doet er goed aan de laatste jaargangen van de soap nog eens nader te bekijken. Want hoe zat het ook alweer met Laura, na de dood van dochtertje Lotje? Werd ze toen lesbisch? Sloot ze zich aan bij een sekte? Of pikte Laura het leven weer op met de edele kunst van het aquarelleren?

De Party Quiz is een combinatie van drie bekende spelletjes. De kennisvragen doen denken aan Triviant. De opdrachten uit de categorie Mime zijn gelijk aan die van Hints, met dien verstande dat de uit te beelden woorden onderdeel zijn van een scènebeschrijving uit GTST. Hetzelfde geldt voor de zogeheten 'tekenopdrachten'. Dat is net zoiets als Pictionary, maar dan in de context van de Aalsmeerse soap. 'Reeds op hun eerste kunstzinnige uitje verrast Ludo zijn nieuwe assistente Jessica met een cadeau: een lingeriesetje', luidt een van de opdrachten. Het vet gedrukte woord moet worden getekend, en het is aan een teamgenoot binnen een minuut te achterhalen welk woord op het tekenvel vorm krijgt.

Wie de Party Quiz speelt, compenseert niet alleen het zomerse gemis aan GTST, maar maakt tevens een sentimental journey door de geschiedenis ervan. De vergankelijkheid van soaplevens blijkt groot. De jaren waarin Reinout Oerlemans en Antonie Kamerling als de kwajongens Arnie en Peter de aandacht opeisten, zijn bijna vervlogen - pas wanneer ze voorbij komen in een onbeduidende vraag komen ze weer even tot leven. En neem nou Helen Helmink, de moralistische lerares die in de serie ook nog even furore maakte als schrijfster van een autobiografisch getinte roman. Dagelijks sprak zij op RTL 4 de jongeren toe, om daarna een vrije val in de vergetelheid te maken. Enkele vragen (over het dragen van sjaaltjes en over haar aan drugs verslaafde broer) zijn er over van de vrouw die een jaar of zes bij velen vrijwel dagelijks op bezoek kwam.

De fan die door de reünie met al die vergeten helden en schurken - Rien, Fatima, Frits, Stan - een beetje weemoedig wordt, moet maar hopen dat hij in de volgende ronde een vrolijke kennisvraag mag oplossen. Zoals deze doordenker: Wie grijpt er net op tijd in zodat Linda en Suzanne niet door een groep motorjongens worden verkracht? A: Simon Dekker. B: Ludo Sanders. Of C: Joop van den Ende.

Ronald Ockhuysen

Meer over