'O God, laat Brazilië toch niet zegevieren'

'De dag des oordeels is nabij', kopte The Times donderdag. 'Wie vergeet zijn wekker te zetten, zal levenslang spijt hebben.' Want het elftal dat vandaag de kwartfinalewedstrijd Engeland -Brazilië wint, wordt wereldkampioen....

Op de internetsite van The Times staat een gebed dat een anglicaanse dominee speciaal voor het duel heeft geschreven. Arise, O Lord, and let not Brazil prevail over us. (Verhef U, o Heer, en laat niet Brazilië over ons zegevieren.)

O God, if nothing else, award us a dubiously offside goal in the last minute. (O God, als het niet anders kan, schenk ons dan een dubieuze buitenspelgoal in de laatste minuut). De BBC heeft het gebed op cd uitgebracht en zond het gisteren meermalen uit.

Hulp van bovenaf is geen overbodige luxe, menen de Britse media, aangezien de historie aantoont dat Brazilië op het voetbalveld vaak superieur is aan de uitvinders van het spel. Twintig keer troffen beide landen elkaar en slechts drie maal ging de winst naar Engeland. Drie maal betrof het een oefenwedstrijd. In WK-duels moesten de Engelsen steevast buigen. Ook het doelsaldo is in het nadeel van de Britten: 17-27.

Op de sportpagina's van de Braziliaanse kranten staan de statistieken eveneens vermeld. 'Wij hebben de geschiedenis aan onze zijde', concludeert O Globo. Jornal dos Sports is minder optimistisch: 'Wij hebben geen Pele, terwijl Engeland beschikt over de geniale vijfde Beatle, David Beckham.'

De Braziliaanse sportkrant heeft alle Engelse spelers onder de loep genomen en van een bijnaam voorzien. Beckham is 'de Pele van Engeland', Owen heet 'het gevaar' en Campbell is 'de sheriff'. Verdediger Mills wordt 'de Avenue' genoemd: 'Mills wordt door elke tegenstander voorbijgelopen, daar ligt onze kans', meent Jornal dos Sports.

Meer over