O, daar heb ik nog wel een leuk verhaal bij

21 oktober, Australië wordt weer geteisterd door bosbranden.

CAREL HELDER

Slecht nieuws voor de wombat, de dingo, de kasuaris, de quokka, de opossum, de wallaby en al die andere wonderlijke dieren Down Under. Bij Wordfeud kunnen ze van pas komen, maar volgens Liza Goddard (Clancy in de televisieserie Skippy) was met de meeste nauwelijks te werken. In de in 2010 door de BBC uitgezonden documentaire Skippy: Australia's First Superstar vertelde ze erover. Ze vond het, 15 destijds, niet héél leuk dat ze tegelijkertijd door een opossum en een slechtgehumeurde wombat werd ondergepist.

De emoes, aldus VARA TV Magazine vijf jaar geleden, waren het gewelddadigst. 'Zoals Hector.' Goddard: 'Dus wat ze moesten doen, was hem een halve fles whisky geven, dan was het oké. Maar als hij per ongeluk de hele fles leegdronk, viel hij dronken voorover, had hij de volgende dag een kater en was hij nog veel erger.' Van de kangoeroes was onder meer het weglopen een probleem. Niet zelden werd een van de Skippy's (er waren er vijftien) in een juten zak op de set gebracht, zodat hij/zij te versuft was om onmiddellijk in het bos te verdwijnen.

Hoe het komt dat een kangoeroe dat op twee poten doet, kunnen de Aboriginals ons vertellen. Volgens een van hun mythen liep hij namelijk gewoon op vier, tot er een steppebrand uitbrak. Hij rende door het vuur, verbrandde zijn voorpoten, maar wist zich in veiligheid te brengen door op zijn sterke achterpoten verder te springen. En als je naar zijn voorpootjes kijkt, kun je nog steeds zien waar die lang geleden zwartgebrand zijn...

undefined

Meer over