O, daar heb ik nog wel een leuk verhaal bij

Maandag: de Eiffeltoren bestaat 125 jaar.

CAREL HELDER

'Dit is de enige vlag met een stok van 300 meter!' Dat riep Gustave Eiffel (1832-1923) toen hij tijdens de opening met enig hijgen alle 1.710 treden beklommen had.

De bouw, voor de Wereldtentoonstelling van 1889, had zoals bekend niet louter bijval geoogst. In dagblad Le Temps sommeerden 47 intellectuelen, onder wie Guy de Maupassant en Alexandre Dumas, Eiffel zijn arbeid te staken. Een alternatief boden ze ook: een 270 meter hoge guillotine, een Franse ode aan de kunst van het onthoofden - alles beter dan die 'zinloze, monstrueuze toren van Babel'.

Wel wekte het later verbazing dat De Maupassant op zijn oude dag met regelmaat in het Elzasrestaurant op de eerste verdieping te vinden was, maar zijn verklaring nam alle vermoedens over een verandering van zijn gemoedstoestand weg: het was de enige plaats waar hij 'die verdomde toren niet kon zien'.

Dat de firma G. Eiffel et Cie de toren met een gekocht ontwerp liet verrijzen en dat Eiffel dat zelf niet per se mooi had gevonden, is wetenschap die misschien niet eens zo veel Parijzenaars delen, net als die dat de toren op een plek staat waar rond 52 voor Christus de Parisii een historisch pak slaag kregen van de geniale Romeinse strateeg Titus Labienus.

In zijn in 2009 verschenen bestseller Métronome. L'histoire de France au rythme du métro parisien pleitte de Fransman Lorànt Deutsch er voor de Eiffeltoren voortaan als monument voor de destijds gesneuvelde Galliërs te beschouwen. Een graffiti-artiest schreef: 'Waar was Panoramix toen we hem nodig hadden?'

undefined

Meer over