O, daar heb ik nog wel een leuk verhaal bij

24 september: 'Wetenschappers hebben een therapie ontwikkeld waarbij angsten die zijn veroorzaakt door een slechte herinnering kunnen worden onderdrukt in de slaap.'

Volgens eerder onderzoek zouden er drie angsten zijn aangeboren: angst om te schrikken, angst voor plotseling of hard geluid en angst om te vallen, c.q. angst om je houvast te verliezen. Alle andere angsten ontwikkelen we gaandeweg in ons leven. In zijn Dictionary of Phobias heeft de Braziliaan Igor Rafailov er 1029 verzameld. Zijn langste trefwoord is hippomonsteresquipedalophobia: angst voor lange woorden.

Als zijn boek niet al sinds 2004 op een uitgever lag te wachten, zou het een schat aan excuses opleveren. Zo schijn je te kunnen lijden aan scolionofobie (angst voor school), papyrofobie (angst voor papier), octofobie (angst voor het cijfer 8) en mageirocofobie (angst om te koken). Napoleon, wordt gezegd, leed aan felinephobia (angst voor katten), David Beckham aan angst voor wanorde (ataxiofobie) en de sprookjesschrijver Hans Christiaan Andersen nam altijd een rol touw mee op reis: om zich in geval van brand uit het raam van zijn hotelkamer te kunnen laten zakken (arsonfobie). Wrang blijft de in raadselen gehulde verdrinkingsdood van de actrice Nathalie Wood. Wood, zoals bekend, was aquafoob.

Dat in de Griekse mythologie Phobos de personificatie van de Angst is en dat hij altijd samen met zijn vader Ares en tweelingbroer Delmos (Paniek) het slagveld betrad, is ook iets wat je gewoon op Wikipedia kunt vinden, maar wat te aardig is om niet nog even te vertellen. Vooral als je weet dat de romeinse naam van Ares Mars is, en de twee maantjes die om de planeet cirkelen Phobos en Demos genoemd zijn.

undefined

Meer over