O, daar heb ik nog wel een leuk verhaal bij

3 oktober: Speciaal voor het theaterstuk ANNE, over het leven van Anne Frank, verrijst in de Amsterdamse Houthavens een nieuw theater. Jessica Durlacher en Leon de Winter werken aan het theaterstuk gebaseerd op het dagboek van Anne Frank.

CAREL HELDER

In een groepje met Oscar Wilde vertelde iemand een anekdote die eindigde met een grappig citaat. Iedereen lachte. 'Wat geestig', zei Wilde. 'Heb ík dat gezegd?' 'Nog niet, Oscar', zei de ander. 'Nóg niet.' Andersom werkt het ook. Pia Zadora.

Pia Zadora heeft een naam als van een legende uit de tijd van de zwartwitfilm, maar werd geboren in 1954. Tien jaar later speelde ze een Mars-meisje in Santa Claus Conquers the Martians, die algemeen als een van de slechtste films ooit wordt beschouwd. Hoewel Zadora's huwelijk met de veel oudere, steenrijke en invloedrijke zakenman Meshulam Riklis haar naar men fluistert nog een Golden Globe voor de beste nieuwe actrice opleverde, won ze in de jaren tachtig een Golden Raspberrie ('razzie') voor de slechtste nieuwe ster, werd ze twee maal achter elkaar tot slechtste actrice van het jaar uitgeroepen en vervolgens genomineerd als slechtste actrice van het decennium en later van de

20ste eeuw.

Haar reputatie werd bevestigd door The Guardian in 2008. In een artikel over een Spaanse Anne Frank-musical werd het risico dat de makers liepen door met het dagboek aan de gang te gaan geïllustreerd met een verhaal over een eerdere Broadway-opvoering. Daarin zou de hoofdrolspeelster, Pia Zadora, 'bepaald tekort zijn geschoten in haar rol'. Ze speelde zo beroerd dat het publiek riep toen de als Duitsers verklede acteurs het podium opkwamen: 'In het achterhuis! Ze zit in het achterhuis!'

Dat Zadaro daadwerkelijk Anne Frank heeft gespeeld, is onwaarschijnlijk. Maar het is een verhaal dat past bij haar status.

undefined

Meer over