O, daar heb ik nog wel een leuk verhaal bij

Woensdag, 5 februari: De Commissie voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties presenteerde een vernietigend rapport over de wijze waarop het Vaticaan het seksueel misbruik van kinderen door geestelijken heeft aangepakt.

CAREL HELDER

Zo'n bericht brengt je altijd even de geestelijke in herinnering die Alfred Hitchcock (1899-1980) in een auto ergens in Zwitserland deed opmerken: 'Dit is het huiveringwekkendste wat ik ooit heb gezien.' Hij wees op een priester die zijn hand op de schouder van een jongetje had gelegd en met een ernstig gezicht op hem inpraatte - zich niet bewust van de wereld om hen heen liepen ze over straat. Tot Hitchcock zijn raampje naar beneden draaide, zijn indrukwekkende hoofd naar buiten stak en schreeuwde: 'Rennen, jongetje! Ren voor je leven!'

Een geestige man soms, Hitchcock, verknipt ook, en zoals bekend niet per definitie galant ten opzichte van zijn actrices. Daar kan Mary Anderson (1920) over meepraten, niet te verwarren met de toneelactrice Mary Anderson (1859-1940), noch met Mary Anderson de projectontwikkelaarster, boerin, wijnbouwster en uitvindster van de ruitenwisser (1866-1953), over wie je moeiteloos een andere aflevering kunt vullen.

Nee, dit was de Mary Anderson die ze na een paar afleveringen dood lieten gaan in Peyton Place en die meteen daarna met pensioen ging.

Maar toen ze 24 was, ambitieus en Alice MacKenzie speelde in Lifeboat, probeerde ze bij Hitchcock en zijn belangrijkste cameraman in een goed blaadje te komen door zich te verdiepen in de portretfotografie. 'Meneer Hitchcock', vroeg ze, 'wat denkt u dat mijn beste kant is?'

'Lieve', zei Hitch na een zorgvuldig getimede pauze, 'daar zit je op.'

undefined

Meer over