O, daar heb ik nog wel een leuk verhaal bij

6 november. De leden van de Crime Writers Association kozen Agatha Christie (1890-1976) als beste misdaadauteur aller tijden, haar boek The Murder of Roger Ackroyd als beste detective.

CAREL HELDER

Ondanks het onmiddellijke succes van The Murder of Roger Akroyd was mevrouw Christie niet gelukkig in 1926. Het dieptepunt werd bereikt in december, toen Engeland in rep en roer was vanwege de raadselachtige verdwijning van de schrijfster. De kranten putten zich uit in speculaties. Was het moord? Was het zelfmoord? Of toch een publiciteitsstunt? De occultist Sir Arhur Conan Doyle wendde zich met een handschoen van de dyslectische Christie tot een bekend medium, maar zelfs dat bood geen soelaas.

Feit was dat mevrouw Christie na een meningsverschil met haar man Archie, een voormalig oorlogsvliegenier die het plan had opgevat het weekend met zijn maîtresse door te brengen, haar slapende dochtertje Rosalind een kus had gegeven, in haar blauwe Morris Cowley was gestapt en in de donkere nacht was verdwenen. De twoseater werd de volgende ochtend onder aan een helling in Guilford teruggevonden, de schrijfster na elf dagen onder de naam Teresa Neele in het Hyro Hotel in Harrogate - op meer dan 300 kilometer van de plek waar ze haar auto had achtergelaten. Nooit heeft ze over de gebeurtenis willen of kunnen spreken.

Dat ze na haar scheiding de achternaam Christie bleef voeren was op aandrang van haar uitgever; dat ze vervolgens met een bedaagde archeoloog trouwde had een voordeel: 'Hoe ouder ik word, des te interessanter hij me vindt', zou ze gezegd hebben. Een uitspraak overigens die ze altijd ontkend heeft. Maar goed, wat zegt dat?

undefined

Meer over