nieuwsvergeldingsaanval

NYT: VS straften Iran voor neerhalen drone met geheime cyberaanval

De VS hebben Iran toch in het diepste geheim gestraft voor het neerhalen in juni van een van Amerika’s modernste drones. Uren nadat president Trump plotseling af zag van een vergeldingsaanval met kruisraketten, werd een cyberaanval uitgevoerd op de Revolutionaire Garde. Dat meldt The New York Times.

Stieven Ramdharie
De cyberaanval moest Iran straffen voor het neerhalen van een Global Hawk-drone.  Beeld AFP
De cyberaanval moest Iran straffen voor het neerhalen van een Global Hawk-drone.Beeld AFP

Doelwit van de Amerikaanse cyberaanval, zo bevestigen hoge regeringsfunctionarissen voor het eerst, was een belangrijke Iraanse database die zou zijn gebruikt om olietankers in de Perzische Golf aan te vallen. De database was in handen van een inlichtingeneenheid van de Revolutionaire Garde, de elitestrijdmacht die belast is met onder andere de Iraanse militaire operaties in de Perzische Golf.

Door de succesvolle cyberaanval werden de mogelijkheden van de garde om schepen te volgen en aan te vallen een flinke klap toegebracht, aldus de functionarissen. De geheime operatie, die werd uitgevoerd door militairen van Amerika’s Cyber Command, laat het toenemende belang zien van cyberaanvallen tegen landen als Iran. De aanval moest Teheran straffen maar tegelijk wilde Washington ook voorkomen dat zo’n vergelding zou leiden tot een oorlog tussen beide landen.

Trump baarde in juni dit jaar opzien, onder andere bij Amerika’s hoogste generaals, door op het laatste moment een streep te halen door een strafexpeditie tegen Iran. Met een korte aanval vanuit de lucht en vanaf zee, onder andere met Tomahawk-kruisraketten, moest Iran gestraft worden voor het neerschieten een dag eerder van een hypermoderne Global Hawk-drone. Het was voor het eerst dat de VS een Global Hawk verloren, de grootste drone in het militaire arsenaal van het Pentagon.

Het gebouw in Fort Meade in de staat Maryland waar de militaire hackers van Cyber Command zijn ondergebracht. De VS probeerden onder president Obama ook het Iraanse nucleaire programma te saboteren met een cyberaanval, in 2010, op de centrifuges die werden gebruikt om uranium te verrijken. Beeld AP
Het gebouw in Fort Meade in de staat Maryland waar de militaire hackers van Cyber Command zijn ondergebracht. De VS probeerden onder president Obama ook het Iraanse nucleaire programma te saboteren met een cyberaanval, in 2010, op de centrifuges die werden gebruikt om uranium te verrijken.Beeld AP

Teveel doden

De Amerikaanse president zei dat hij de vergeldingsaanval had afgeblazen omdat er volgens hem te veel doden aan Iraanse kant zouden vallen. De naar schatting 150 Iraniërs die volgens het Pentagon zouden omkomen, vond hij niet in verhouding staan tot het verlies van de Global Hawk. Tien minuten voor de marine en de luchtmacht zouden toeslaan, blies Trump de aanval af. ‘Wij stonden helemaal klaar, volledig bewapend, om vannacht op drie locaties toe te slaan’, aldus de president.

Daarna ontstond het beeld dat Washington voor deze ene keer de Iraanse aanval door de vingers zou zien. Wel doken er in de dagen daarna berichten op in de Amerikaanse media dat de VS een cyberaanval hadden uitgevoerd op de controlesystemen van Iraanse raketten. Deze berichten zijn echter nooit bevestigd door de regering-Trump. Ook meldde Yahoo dat een cyberaanval was uitgevoerd op een Iraanse spionagegroep die betrokken zou zijn geweest bij de aanvallen op olietankers. Dit bericht was echter gebaseerd op informatie van voormalige inlichtingenfunctionarissen.

Teheran ontkende toen dat het doelwit was geweest van een Amerikaanse cyberaanval. ‘Er is geen succesvolle aanval uitgevoerd, hoewel ze wel veel pogingen doen’, aldus minister van Telecommunicatie Mohammad Jahromi. Volgens Amerikaanse regeringsfunctionarissen zou de garde belangrijke informatie hebben verloren bij de operatie van Cyber Command. Ook zouden de Iraniërs nog steeds moeite hebben om computersystemen, onder andere van militaire communicatienetwerken, weer op gang te brengen.

Militairen van de Iraanse Revolutionaire Garde gaan in juli, een maand na de Amerikaanse cyberaanval, in de Perzische Golf aan boord van de Britse olietanker Stena Impero. Na de geheime Amerikaanse operatie, zou Iran zijn gestopt met het saboteren van olietankers door het plaatsen van zeemijnen. Beeld AP
Militairen van de Iraanse Revolutionaire Garde gaan in juli, een maand na de Amerikaanse cyberaanval, in de Perzische Golf aan boord van de Britse olietanker Stena Impero. Na de geheime Amerikaanse operatie, zou Iran zijn gestopt met het saboteren van olietankers door het plaatsen van zeemijnen.Beeld AP

Stuxnet-virus

Cyber Command werd in 2009 opgericht en had lange tijd een puur defensieve taak. Over de offensieve operaties van het commando, dat onder president Trump steeds belangrijker is geworden, is tot nu toe niet veel naar buiten gekomen. Een jaar na de oprichting, werd Iran het slachtoffer van een cyberaanval met het Stuxnet-virus. Deze aanval, die werd toegeschreven aan de VS, ontregelde duizenden centrifuges van het nucleaire programma.

Vorig jaar werden de militaire hackers in verband gebracht met een operatie tegen een Russische groep bedoeld om de Congresverkiezingen te beschermen. ‘Wij streven er naar om snel te rageren op cyberspace-gevaren en situaties wereldwijd’, aldus Trump in 2017 toen hij de militaire status van Cyber Command verhoogde.

Meer over