NieuwsAfghanistan

NYT: maanden geleden al meldingen over Russische premies voor doden Navotroepen

Al in januari maakten Amerikaanse inlichtingenofficieren en commandotroepen in Afghanistan melding van een vermoedelijk Russisch programma om de Taliban te betalen voor het vermoorden van navotroepen.

Een Afghaans jongetje bij zijn huis, dat beschadigd raakte bij een aanslag in december nabij luchtmachtsbasis Bagram, de belangrijkste Amerikaanse basis ten noorden van de hoofdstad Kabul.   Beeld AP
Een Afghaans jongetje bij zijn huis, dat beschadigd raakte bij een aanslag in december nabij luchtmachtsbasis Bagram, de belangrijkste Amerikaanse basis ten noorden van de hoofdstad Kabul.Beeld AP

Dit meldt de The New York Times op basis van anonieme bronnen die zeggen hierover te zijn geïnformeerd.

Dit weekeinde kwam de New Yorkse krant al met het bericht dat Rusland militanten in het geheim geld bood om troepen van de internationale coalitie in Afghanistan te doden. De vraag die Washington nu verdeelt, is niet alleen of dit waar is, maar ook wie erover zou zijn geïnformeerd, en op welk moment dat is gebeurd.

Zeker één Amerikaanse soldaat is omgekomen als gevolg van deze premies, aldus twee van de functionarissen tegen de krant. The Washington Post meldde zondag dat de Russische beloningen waarschijnlijk hebben geleid tot de dood van meerdere Amerikaanse manschappen, of die van andere navolanden. Dat zou blijken uit verhoren van militanten die de afgelopen maanden zijn opgepakt.

The New York Times meldde dat de informatie in maart al tot een fel debat in Trumps Nationale Veiligheidsraad heeft geleid over de mogelijke reacties tegenover Moskou. Ondanks dat er toen verschillende scenario’s op tafel kwamen, schreef de krant, heeft het Witte Huis nog geen actie ondernomen.

‘Ongeloofwaardig’

Volgens Trump is dit niet waar. De president zegt dat de informatie indertijd ‘ongeloofwaardig’ werd bevonden, en daarom nooit aan hem, of aan vicepresident Mike Pence is gerapporteerd. Zondag twitterde hij dat de beschuldigingen ‘de zoveelste Rusland-hoax’ is ‘om Republikeinen in een slecht daglicht te stellen’. ‘Er zijn ook niet zoveel aanvallen op ons geweest’, zei hij eerder in een andere tweet.

Vooraanstaande Democraten en enkele Republikeinen eisten van de regering echter een reactie op Moskou. ‘De president moet direct openheid van zaken geven, en de Russische schaduwoorlog stoppen’, zei Adam Kinzinger, een Republikeins Congreslid (Illinois) en lid van de commissie van Buitenlandse Zaken.

Democraat Nancy Pelosi, de leider van het Huis van Afgevaardigden, zei bij de omroep ABC dat ze niet was geïnformeerd over de bevindingen en vroeg om een onmiddellijk verslag aan het Congres. Ze beschuldigde Trump ervan alle beschuldigingen tegen Rusland ‘te negeren’.

Joe Biden, de Democratische presidentskandidaat bij de verkiezingen dit jaar, beschuldigde Trump er zaterdag van Amerikaanse manschappen te verraden door niet te reageren op rapporten van zijn eigen inlichtingendiensten. ‘Zijn hele presidentschap is een cadeau voor Poetin geweest, maar dit zal niet vervagen. Het is verraad aan de heiligste plicht die wij als natie dragen – om onze troepen te beschermen en toe te rusten wanneer we hen naar gevaarlijk gebied sturen.’

‘Rusland loofde beloningen uit voor aanslagen op Navo-militairen in Afghanistan’
Rusland heeft militanten in het geheim geld geboden om troepen van de internationale coalitie in Afghanistan te doden. Tot die conclusie zijn Amerikaanse inlichtingenbronnen gekomen, schrijft The New York Times dit weekeinde.

Witte Huis: Trump wist niet van Russische beloning voor aanslagen op militairen VS
Het Witte Huis ontkent dat president Donald Trump op de hoogte was van inlichtingen die zouden aantonen dat Rusland beloningen heeft uitgeloofd aan Taliban-strijders in Afghanistan om Amerikaanse militairen te doden.

Afghaanse regering laat liefst 900 Taliban-strijders vrij
De Afghaanse regering heeft dinsdag het grootste aantal Taliban-gevangenen vrijgelaten sinds de ondertekening van een vredesakkoord tussen de Verenigde Staten en de extremistische islamitische Taliban eerder dit jaar. Negenhonderd Taliban-strijders verlieten gevangenissen op twee locaties.

Meer over