Nieuws

NVM wil macht over Funda houden, geen megaverkoop van gewilde huizensite

Makelaarsvereniging NVM, grootaandeelhouder van Funda, gaat op zoek naar een nieuwe aandeelhouder in de huizensite. Die zal maar een klein belang in Funda kunnen kopen. Dit tot ongenoegen van een groep mede-eigenaren, die als vereniging Fundabelang liever Funda als geheel willen verkopen.

Een huis dat te koop staat in Arnhem. Beeld Funda
Een huis dat te koop staat in Arnhem.Beeld Funda

De NVM en Fundabelang bevestigen berichtgeving in het Financieele Dagblad over de toekomstplannen met de bekende huizensite. Funda staat in de belangstelling van grote investeerders, die circa 400 miljoen euro over zouden hebben voor het platform. In coronatijd trok Funda zo’n 5 miljoen unieke bezoekers per maand. Daarmee maakte het vorig jaar een omzet van zo’n 36 miljoen euro en een winst van circa 13 miljoen euro.

De NVM concludeert naar aanleiding van onderzoek naar de toekomst van Funda dat de makelaarsvereniging de zeggenschap over de site niet wil verliezen aan een nieuwe eigenaar. Het bestuur heeft ‘een voorlopige voorkeur’ voor een nieuwe aandeelhouder met een minderheidsbelang.

Dat zou een partij moeten zijn die ‘waarde toevoegt’ in het beheer van een groot digitaal platform als Funda. Deze aandeelhouder kan dan ook meedoen in andere deelnemingen van de NVM, zoals databedrijf Brainbay en softwareonderneming Realworks. Ook andere opties dan zo’n nieuwe deelnemer zullen nog worden bekeken.

Zo’n nieuwe aandeelhouder zou kunnen instappen door het kopen van de aandelen van de leden van Fundabelang, meent de NVM. Daarmee zou de vereniging meteen zijn verlost van de pogingen van die groep om de verkoop van Funda als geheel via de rechter af te dwingen.

Voorzitter Timo Smit van Fundabelang (met andere makelaars een van de oprichters van Funda) ziet dat de NVM ‘een kleine stap’ maakt, maar vindt die volstrekt onvoldoende. ‘Een vereniging als de NVM is veel te traag om echt te ondernemen. Alleen een nieuwe eigenaar kan Funda echt tot bloei brengen.’ Overleg is nog mogelijk, zegt Smit, maar een hernieuwde gang naar de rechter blijft een mogelijkheid.

Meer over