Nuchtere Zoet groeit mee in succesformatie PSV

Phillip Cocu's PSV combineert frivoliteit en degelijkheid steeds beter. Zelfs keeper Zoet is al 'beter dan Messi'.

null Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Doelman Jeroen Zoet is na de 3-0-zege bij FC Groningen de eerste PSV-speler die onder de douche vandaan komt. Verslaggevers die hem willen spreken, moeten snel zijn. 'Er staan boven geloof ik zestig familieleden op hem te wachten', zegt persvoorlichter Thijs Slegers. 'Die wil hij graag nog even gedag zeggen.'

Zoet werd geboren in Veendam en groeide ook op in die stad, waar tot 2013 betaald voetbal werd gespeeld. Samen met judoka Henk Grol, schaatsster Renate Groenewold, winkelier Willem Vroom en Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes behoort hij tot de bekendste Veendammers.

Zoet vertrok op zijn 15de naar PSV. Daarvoor speelde hij bij Veendam 1894 en BV Veendam. Die club speelde in wat toen nog de Gouden Gids Divisie heette. Zijn grote held was doelman Peter van der Vlag van Veendam. Die zit deze avond als reservekeeper op de bank bij FC Groningen.

Jetro Willems juicht na de 0-1. Beeld ANP
Jetro Willems juicht na de 0-1.Beeld ANP

Droom

In zijn jeugd zag Zoet hem altijd maar één helft spelen. Van zijn ouders mocht hij vrijdagavond niet te laat op bed liggen, de volgende dag moest hij zelf voetballen. In het schijnsel van de lichtmasten, dat tot in zijn jongenskamer doordrong, droomde Zoet van een bestaan als topkeeper.

Het is hem gelukt. Na zijn goede optreden in de wedstrijd tegen Atlético Madrid werd hij verkozen tot beste speler van de laatste Champions League-ronde, met 44 procent van de stemmen. Hij, Jeroen Zoet uit Veendam, hield daarmee Lionel Messi achter zich.

Oma

Na het duel met FC Groningen zwaait hij uitbundig naar zijn ouders. Die zaten zaterdag op de hoofdtribune. Zelfs oma was van de partij, vertelt hij trots. Ze zat in een skybox. 'Lekker warm achter glas.'

De doelman houdt in de Euroborg, vrij simpel, voor de zesde keer op rij de nul. De thuisploeg maakt een wanhopige indruk. Trainer Erwin van de Looi, vertrekkend na dit seizoen, trekt na het duel de vrije zondag in van zijn spelers. Geen straftraining, benadrukt hij. Wel een praatsessie.

Dan zit Phillip Cocu er een stuk opgewekter bij. Hij heeft zijn ploeg de wedstrijd van begin tot eind zien controleren, PSV heeft fraaie treffers gemaakt en weer geen tegendoelpunt geïncasseerd. Zonder voorbehoud spreekt hij over 'een wereldpartij' en 'een PSV van grote klasse'.

Etienne Reijnen in duel met Luciano Narsingh. Beeld ANP
Etienne Reijnen in duel met Luciano Narsingh.Beeld ANP

Geoliede machine

Cocu heeft van zijn team een geoliede machine gemaakt. Hoe beter die machine draait, hoe duidelijker de afzonderlijke onderdelen zichtbaar worden. Neem Davy Pröpper, maker van de wonderschone tweede treffer van de Eindhovenaren. Op Bergkampiaanse wijze streelt hij een voorzet van Jürgen Locadia zodanig dat doelman Sergio Padt het antwoord schuldig blijft.

Pröpper kwam dit seizoen over van Vitesse. Van aanpassingsproblemen, zoals vaak bij spelers die overstappen van de subtop naar de top, is nooit sprake geweest. Sterker nog: in deze vorm koerst hij recht af op Oranje.

Daadkracht

Achterin is Jeffrey Bruma wederom rots in de branding. Jarenlang is aan hem getwijfeld: te weifelend, niet genoeg kerel. Bij PSV is hij het toonbeeld van daadkracht.

En dan is er dus Jeroen Zoet. 'Beter dan Messi', zingen de fans na de wedstrijd. Het is dus niet eens grootspraak. 'Hoe beter het team draait, hoe makkelijker ik het heb', is Zoets verklaring voor zijn goede reeks. 'We hebben plezier, vertrouwen en iedereen is fit.'

Over anderhalve week staat voor PSV de terugwedstrijd tegen Atlético Madrid op de rol. Ook FC Groningen speelde ooit tegen de Spanjaarden, in 1983. In de perskamer hangt een grote foto van dat heroïsche duel.

Phillip Cocu. Beeld ANP
Phillip Cocu.Beeld ANP

Gehakt

Thuis maakte FC Groningen gehakt van de Spanjaarden (3-0), uit hielden de Groningers de schade beperkt tot 2-1. Op de foto zijn Harry Schellekens en Walter Waalderbos te zien. Nog altijd worden ze op straat aangesproken over die bewuste avond in Madrid.

Zo'n scenario, daar tekent Zoet voor. Maar zaterdag wacht eerst Heerenveen in de competitie, en de eerstvolgende wedstrijd is altijd het belangrijkste. Verder vooruitkijken wil hij nog niet.

Bezig met hoeveel minuten hij zijn doel al heeft schoongehouden, is Zoet evenmin. Dat hoort hij vanzelf wel, van vrienden. En anders leest hij het in de krant. 'Er komen vast mindere wedstrijden aan', klinkt het nuchter. 'Dan pas kan ik echt laten zien dat ik ben gegroeid.'

Meer over