NieuwsDierenwelzijn

Nu ook melk en yoghurt met Beter Leven-keurmerk

Het leidt nog niet tot een koeienwalhalla, maar is wel een eerste stap: het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming breidt uit naar zuivelproducten. De eerste gecertificeerde melk en yoghurt van zes boeren ligt sinds maandag op proef in de schappen bij Jumbo. Later moeten andere supermarkten volgen.

Correctie, 16 april

Dat het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming nu voor het eerst ook op zuivelproducten zoals melk en yoghurt wordt aangebracht, zoals in dit stuk staat vermeldt, klopt niet. Op biologische zuivelproducten staat dit keurmerk al tien jaar. Het persbericht van de Dierenbescherming, noch hun woordvoerder repten hierover. Evenmin klopt hun mededeling dat dit keurmerk, als het op een zuivelproduct zit, vooralsnog alleen uit één ster bestaat. De keurmerken met twee of drie sterren worden volgens de Dierenbescherming nog ontwikkeld en zullen ‘ergens na de zomer’ in de winkel liggen. Biologische zuivelproducten zijn echter al jaren met drie sterren verkrijgbaar.

Meer weten over dit foute bericht? Lees hier een uitgebreide toelichting.

Boeren met kippen, koeien, varkens en eieren konden al een Beter Leven-keurmerk verdienen van één, twee of drie sterren, afhankelijk van hoe goed ze voor hun dieren zorgen. Melkveehouders komen daar nu bij. Dat is hard nodig, vindt de Dierenbescherming. ‘Er gelden nauwelijks wettelijke voorschriften en door de schaalvergroting op boerderijen staat het dierenwelzijn onder druk’, zegt een woordvoerder. Een op de negen kalfjes overlijdt binnen twee weken na de geboorte, blijkt uit overheidscijfers die RTL Nieuws begin april publiceerde. Het nieuwe zuivelkeurmerk moet zulke excessen voorkomen.

Een koe wordt gemolken met een high-tech melkmachine. Beeld Jiri Buller
Een koe wordt gemolken met een high-tech melkmachine.Beeld Jiri Buller

De proef begint bescheiden. Op alle pakken Jumbomelk- en yoghurt komt vooralsnog één Beter Leven-ster. Dat betekent dat de minimumeisen worden gehaald. Dierenwelzijnorganisatie Wakker Dier is toch ‘heel positief’ over het nieuwe keurmerk. ‘Al is het maar één ster, het is een grote stap.’ Onder het keurmerk is weidegang (6 uur per dag, 120 per dagen per jaar) gegarandeerd en is er voor elke koe een ligplaats in de stal. Koeien liggen vaak, om hun voedsel te herkauwen, en ze liggen graag met z’n allen. In 2020 moeten bovendien kalfjes minstens vier weken bij het bedrijf blijven, nu is dat twee weken.

Michelin

Raakt de consument niet in de war door alle sterren, labels en keurmerken die hij in de supermarkt tegenkomt? Volgens de Dierenbescherming niet. Het systeem van Beter Leven is volgens de woordvoerder duidelijk genoeg: ‘hoe meer sterren, hoe beter, net zoals bij Michelin’. ‘Er zijn ook andere keurmerken, zoals die van Albert Heijn of Planetproof. Wij hebben als enige verstand van dierenwelzijn, daar kunnen consumenten op vertrouwen.’

Het zuivelproject is een samenwerking tussen de Dierenbescherming en natuurorganisaties Natuur & Milieu en Vogelbescherming Nederland. Dus worden niet alleen eisen gesteld aan het koeienwelzijn, maar ook aan de natuur op en rondom de boerderij. Om de ene ster te bemachtigen, moet de boer voldoen aan 196 eisen.

Dat reikt van een verbod op het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat (het Roundup van Monsanto) tot aan de verplichte aanleg van bomen en sloten, een vereiste voor boerderijvogels, wormen en insecten. Melk en yoghurt met twee en drie sterren verwacht de Dierenbescherming ‘ergens na de zomer’.

Wat is het nut van allemaal verschillende soorten keurmerken? Volkskrant-columnist Teun van de Keuken is kritisch:

Weg met de nepkeurmerken, we moeten de Nutri-score invoeren

Biologisch eten is helemaal niet lekkerder, maar een placebo-effect is er wel

Teun van de Keuken wil voor ieder nieuw keurmerk, tien oude keurmerken de deur uit

Bent u ook de draad kwijt door 170 keurmerken? ‘Schaf ze allemaal maar af.’

Meer over