Nu is zelfs de naam van Buffon gevallen

Italië is bereid zich terug te trekken van het EK voetbal als de situatie daar om vraagt. Ook aanvoerder Buffon wordt verdacht van illegale wedpraktijken.

LENNART BLOEMHOF

AMSTERDAM - Italië neemt niet deel aan het komende Europees kampioenschap als dat in het belang is van het voetbal. Dat zegt de Italiaanse bondscoach Cesare Prandelli in reactie op het uitdijende omkoopschandaal in zijn land.

De voorbereiding op het EK is door alle ontwikkelingen danig verstoord. Vrijdag werd bekend dat ook aanvoerder Gianluigi Buffon officieel wordt verdacht van illegale wedpraktijken. De 34-jarige doelman zou veertien cheques met een totaalwaarde van anderhalf miljoen euro gedeponeerd hebben bij een tabakszaak in Parma, waar ook op voetbal gewed kan worden.

Profvoetballers mogen in Italië niet wedden op voetbalwedstrijden en het politieonderzoek moet uitwijzen of de cheques van Buffon voetbalgerelateerd zijn. 'Hoe het met hem is?', reageerde Pandelli vrijdag. 'Dat moet je hem vragen. Hij is een grote persoonlijkheid, maar ook voor hem is deze situatie zwaar.'

Buffon mag voorlopig bij de nationale ploeg, die vrijdagavond oefende tegen Rusland, blijven. Ook Leonardo Bonucci, eveneens op de lijst met verdachten, maakt nog deel uit van de selectie. Ze werden gespaard als gevolg van de beperkte bewijslast.

In tegenstelling tot Bonucci is Buffon niet direct betrokken bij het onderzoek New Last Bet, dat inmiddels al meer dan twintig clubs beslaat. Het is het grootste gokschandaal uit de Italiaanse geschiedenis.

Eerder zei Prandelli dat wie bij de zaak betrokken is, niet naar het EK gaat. De Italiaanse bondscoach weerde Domenico Criscito wel uit zijn selectie. Voor Prandelli werd de positie van de linksback van Zenit St. Petersburg onhoudbaar na aantijgingen van omkoping tijdens zijn periode als Genoa-speler.

Criscito reageerde in Gazzetta dello Sport vrijdag verontwaardigd. 'Ik heb niets verkeerd gedaan. Ik wil niet de zondebok zijn voor situaties waar ik niets mee te maken heb. De aanklagers zeiden dat ik voorlopig niet wordt ondervraagd. Mij is verteld dat het geen probleem zou zijn om mee te doen aan het EK.'

Volgende week zondag opent Italië het EK tegen Spanje. 'Als men vindt dat we in het belang van het voetbal niet moeten meedoen, dan accepteer ik dat', zei Prandelli vrijdag tegen de Italiaanse zender RAI. 'Er zijn belangrijkere dingen.'

Volgens Anna Maria Cancellieri, minister van binnenlandse zaken, kan daar geen sprake van zijn. 'Speel, en speel goed. Hup Italië', steunde zij de nationale selectie. De UEFA overweegt geen maatregelen tegen de Italiaanse ploeg.

De voetbalcrisis begon vorig jaar in de onderste regionen van het Italiaanse profvoetbal en heeft in korte tijd de gehele top van de Serie A besmet. Lazio-aanvoerder Mauri werd afgelopen maandag gearresteerd en het huis van Juventus-coach Antonio Conte werd doorzocht naar aanleiding van zijn verleden bij de verdachte club Siena. Conte kreeg vrijdag te horen dat er een officieel onderzoek naar hem is ingesteld.

Giovanni Trapattoni, de Italiaanse trainer die als bondscoach van Ierland in voorbereiding is op het EK, zei onthutst te zijn door de ontwikkelingen in zijn geboorteland. 'Het is van belang dat we de rotzooi opruimen. De situatie is beschamend voor ons, en voor mij in het bijzonder.'

De opvallendste reactie kwam afgelopen week van de Italiaanse premier, Mario Monti, die vriend en vijand dinsdag schokte door te suggereren 'de competitie twee of drie jaar stil te leggen'.

De suggestie leidde tot soms felle reacties. 'Voordat hij zegt dat we moeten stoppen, kan Monti beter nadenken over zijn eigen problemen en al het andere wat hij aan het vernietigen is met zijn wetten', zei Palermo-voorzitter Maurizio Zamparini.

De president van de Italiaanse voetbalbond Giancarlo Abete reageerde bedachtzamer. 'Ik begrijp de reactie van Monti. Maar het stilleggen van het voetbal zal de sport beschadigen. Het zou de mensen raken die op een eerlijke manier te werk gaan, die nog steeds het grootste deel van het systeem vormen. En het zal duizenden banen kosten, het is geen oplossing.'

undefined

Meer over