Nu de belager is afgehaakt, kan beschermingswal rond KPN weg

KPN staat vanaf komend voorjaar weer in de etalage. De bevriende Stichting KPN, die eind augustus in actie kwam tegen de overnameplannen door het Mexicaanse America Movil, wil de tijdelijke beschermingswal rond het Nederlandse telecombedrijf weer opheffen.

AMSTERDAM - Volgens de stichting is er geen reden meer het pakket preferente aandelen te handhaven nu het bedrijf van Carlos Slim, de rijkste man ter wereld, het bod op KPN vorige maand heeft ingetrokken. Mocht het echter nodig zijn, dan wordt de wal weer in stelling gebracht.

Dat heeft de Stichting KPN maandag laten weten. De club onder leiding van oud-VNO-voorzitter en voormalig Shell Nederlandbaas Jacques Schraven verdubbelde deze zomer per direct het aantal aandelen KPN om een snelle overname te voorkomen. Volgens de stichting waren de intenties van grootaandeelhouder America Movil onduidelijk en waren daardoor de belangen van alle betrokkenen rond KPN in het geding; de Mexicanen moesten eerst fatsoenlijk overleggen met KPN-topman Eelco Blok en met de Nederlandse overheid. America Movil trok het bod vervolgens in, daarbij verwijzend naar onder meer de beschermingswal.

Bestuurder Pieter Bouw van de Stichting KPN toonde zich maandag in een toelichting tevreden. Volgens de oud-KLM-topman is door het optreden van de Stichting nog eens duidelijk gemaakt hoe een overname in Nederland dient te verlopen: in overleg met de betrokkenen.

De Mexicanen, die een belang van bijna 30 procent in KPN hadden, kwamen begin augustus met een 'ongevraagd bod'. Dat gebeurde nadat KPN had laten weten de Duitse dochter E-Plus te willen verkopen.

Volgens Bouw is er de afgelopen maanden een 'nieuwe bewustwording' ontstaan over het belang van KPN voor Nederland. Door de dreigende Mexicaanse overname kwam er aandacht voor diverse 'nationale' kwesties rond het KPN-netwerk, zoals onder meer het noodnummer 112.

De stichting heeft KPN gevraagd een buitengewone aandeelhoudersvergadering uit te schrijven over het afbreken van de beschermingswal. Door wettelijke termijnen en regels kan die pas begin volgend jaar gehouden worden, waarna het nog een paar maanden duurt voordat de wal ook juridisch is verdwenen. Door de verdubbeling van het aantal aandelen was het belang van America Movil kunstmatig gehalveerd tot 15 procent. Voorzover bekend hebben de Mexicanen het pakket nog steeds, waardoor hun belang in KPN volgend voorjaar weer 30 procent zal zijn.

Na het terugtrekken van de stichting zou America Movil dus meteen een nieuw bod kunnen doen op KPN. Analist Jos Versteeg denkt dat dit ook gaat gebeuren, maar pas over één of anderhalf jaar. Dan zijn de miljarden van de verkoop van E-Plus binnen en kunnen de Mexicanen nog eens een poging wagen, zegt de KPN-watcher van Theodoor Gilissen, en ditmaal netjes volgens de Nederlandse regels.

Biedingen van andere bedrijven acht de analist kansloos, zo lang de Mexicanen met 30 procent grootaandeelhouder zijn. 'America Movil en KPN zijn voor elkaar bestemd, alleen weet KPN-topman Eelco Blok het nog niet', zegt Versteeg.

Volgens de analist zal een nieuw bod op KPN door de moordende concurrentie en teruglopende inkomsten in de telecombranche wel lager zijn dan de 2,40 euro per aandeel die America Movil deze zomer had willen betalen. De koers van KPN steeg sinds het afketsen van de overname juist tot boven de 2,40 euro, om maandag te sluiten op 2,49 euro. Volgens analist Versteeg hopen beleggers blijkbaar toch nog op een hoger bod.

undefined

Meer over