Nu ben ik zelfs van plan lid te worden van GroenLinks

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 15 juni 2017.

Redactie
Jesse Klaver in de Tweede kamer, nadat de formatie is mislukt. Beeld epa
Jesse Klaver in de Tweede kamer, nadat de formatie is mislukt.Beeld epa

Brief van de dag: Beste Jesse, mijn steun heb je

Ik ben 81 jaar, heb de Tweede Wereldoorlog als vluchteling meegemaakt, ben vader van drie kinderen en grootvader van vijf kleinkinderen. Ik ben afgestudeerd in bedrijfseconomie en was lid van de raad van bestuur van een psychiatrisch ziekenhuis. Ik heb KVP, CDA en PvdA gestemd, maar nog nooit GroenLinks. Geitenwollen sokken zijn mij vreemd.

Nu jij, Jesse, op een bewonderenswaardige manier je principes overeind houdt tegen de mening van de meerderheid van de Nederlandse bevolking in die uit louter eigenbelang oorlogsslachtoffers inclusief hun kinderen en kleinkinderen in de modder van Hongarije en Griekenland laat verpieteren, die de zorg voor die mensen wil toevertrouwen aan een dictator die zelfs zijn eigen burgers massaal dumpt, nu ben ik niet alleen van plan voortaan op GroenLinks te stemmen maar daar zelfs lid van te worden.

Mijn kinderen en kleinkinderen hoeven niet in schone lucht te leven als dat ten koste moet gaan van kinderen die toevallig niet in Europa geboren zijn. Mijn kinderen en kleinkinderen hoeven niet in weelde te baden als dat ten koste gaat van kinderen die dagelijks honger lijden. Jesse, ik hoop dat je via de oppositie zult kunnen bereiken dat ook Nederland zich wat meer gelegen laat liggen aan internationaal erkende mensenrechten en wat genoemd wordt: de christelijke westerse beschaving.

W.J.Cleijne, Elst

GroenLinks

GroenLinks. Schoon geweten, vuil milieu.

Michel Backus, Rhenen

Jesse Klaver, wat maak je ons nou?

Nog nooit was GroenLinks zo dicht bij de macht. Maar ook de tweede poging met Jesse Klaver om tot een regeringscoalitie te komen is mislukt. Lezers zijn daar kwaad over. Lees meer scherpe lezersbrieven hier.

Groen en migratie

VVD en CDA willen migratie naar Nederland tot een minimum beperken, waardoor de formatie geklapt is. Maar waarom voeren zij dan al decennialang het meest ondermaatse klimaatbeleid van Europa, terwijl bekend is dat door de mens opgewekte klimaatopwarming bijdraagt aan het ontstaan van enorme migratiestromen? In dat opzicht pakken groene partijen migratie juist keihard aan.

Stephan Huijboom, Amsterdam

Kom op PvdA

Dit zou Lodewijk Asscher moeten zeggen: 'Oké landgenoten, als partij die vanouds gewend en bereid is regeringsverantwoordelijkheid te dragen, wil ik thans constructief aan een coalitie met de VVD, D66 en het CDA meewerken. Bovendien bied ik collega Dijsselbloem aan als minister van Financiën.

'Echter, ik verwacht van u kiezer bij de eerstvolgende verkiezingen een duidelijk mandaat via een groot aantal stemmen op de PvdA.

'Heb vertrouwen in ons, wij hebben dat in u.'

Hans Timmerman, Voorschoten (geen PvdA-lid, wel potentieel stemmer)

Klaver (GroenLinks) en Asscher (PvdA) tijdens het debat over de formatie, 13 juni 2017. Beeld anp
Klaver (GroenLinks) en Asscher (PvdA) tijdens het debat over de formatie, 13 juni 2017.Beeld anp

Standvastig

Wat ben ik blij dat mijn stem op GroenLinks terecht blijkt te zijn. Jesse Klaver heeft het vast niet gemakkelijk gehad in de formatiebesprekingen maar GroenLinks blijkt standvastig. Wat zou ik me bekocht voelen als GroenLinks had toegegeven op migratie of klimaat.

Omdat het er op papier oké uitziet. Terwijl iedereen die het wil weten, kan weten hoe de theorie in de praktijk uitpakt. En hoe verfrissend is het dat vertrouwen in een politieke partij en een politicus terecht blijkt te zijn. Politieke macht en politieke wil, er zijn nog principes in de politiek. Ik hoop dat heel veel mensen dit onthouden en waarderen. In ieder geval tot de volgende verkiezingen. Zodat het dan allemaal wat minder ingewikkeld wordt met formeren.

Corina van der Laan, Enkhuizen

Geen groene economie

Wat een teleurstellende opstelling van Klaver. Geen groene economie, geen nivellering, maar wel een ongebreidelde instroom van asielzoekers. Geen invloed op de komende regeerperiode, terwijl de tijd rijp lijkt voor een groene revolutie en reparatie van het neoliberale beleid van de afgelopen jaren. Heeft Klaver zijn oren te veel laten hangen naar de immigratie lobby in de partij en daarmee een gouden kans laten lopen?

Teleurstellend is wel het minste wat ik kan bedenken.

R. A. de Jong, Zeist

Plaats genoeg

Nederland heeft zich verplicht om tot september 2017 nog ruim vierduizend asielzoekers uit Italië en Griekenland op te nemen. Misschien moeten de betrouwbare Rutte, de christelijke Buma en alle anderen daar eerst eens aan voldoen voordat ze een grote mond opzetten tegen de principiële Klaver. Het COA heeft in ieder geval opvangplaatsen genoeg.

H. Walma, Zwolle

Rutte en Wilders en Libië

Weet u het nog: het verkiezingsdebat tussen Rutte en Wilders op tv? Hoe stellig was Rutte toen: afspraken maken met Libië? 'Nee meneer Wilders, niet met Libië.' Nu, maanden later, is dat ineens dé oplossing voor het vluchtelingenprobleem volgens dezelfde meneer Rutte. Wonderlijk! Libië, nota bene een land met maar liefst drie regeringen. Daar miljarden naartoe sturen is spelen met vuur.

Piet de Vrije, Veenendaal

Rutte (VVD) en Wilders (PVV) bij het NOS slotdebat op 14 maart 2017. Beeld anp
Rutte (VVD) en Wilders (PVV) bij het NOS slotdebat op 14 maart 2017.Beeld anp

Word wakker svp

Kamerleden raken na twee uur 'geïrriteerd' door de uitleg die Favie, boekhouder van de Rolling Stones, geeft (Sticky fingers aan de Herengracht, Ten eerste, 13 juni). Ik snap niet wat ze hadden verwacht te horen. We weten toch dat Nederland een belastingparadijs is? Ze hadden die twee uur beter kunnen besteden aan het aanpassen van beleid en recht die dit mogelijk maken. In plaats van een beetje te neuzelen. Allemachtig zeg, wordt wakker, lees eens een krant en doe je werk Kamerleden! Ik snap het echt niet dat dit twee uur van hun tijd moest kosten als je al járen in de krant leest over de constructies.

Dientje van Dongen, Canberra, Australië

Meer over de formatie

De politieke impasse is terug van nooit helemaal weggeweest. Een analyse van de vastgelopen onderhandelingen (+).

Dit is de stemming bij GroenLinks. Klaver ligt op Facebook vol onder vuur van de achterban (+).

Welke partij kan het 'motorblok' het best aanvullen? Volgens deze data is dat de PvdA.

Wat moet de informateur doen om een kabinet te vormen? Drie tips van drie deskundigen (+).

Meer over