Nu al favoriet voor het volgende WK

De 20-jarige student natuurkunde koerste woensdag in Rusland af op de wereldtitel dammen, de eerste in dertig jaar tijd. Door een fout eindigde de allrounder als derde.

WILLEM FEENSTRA

Even was er teleurstelling, aansluitend de trots. Damtalent Roel Boomstra (20) leek woensdag de eerste Nederlandse damtitel in dertig jaar tijd te gaan winnen, maar maakte een kostbare fout en eindigde als derde. Bondscoach Rob Clerc is nochtans overtuigd: 'Dit is een waarschuwing aan de top. Over twee jaar is hij 's werelds beste.'

Boomstra is een denksporter pur sang: introvert, serieus, perfectionistisch. Bezeten door het spel, verslaafd aan de stenen. Sinds zijn 8ste speelt hij. Aanvankelijk schaakte hij ook, maar hij werd al snel gegrepen door de 'concurrent'. Dammen dus. Minimaal vier uur per dag besteedt hij aan zijn sport.

Zijn studie natuurkunde in Groningen volgt hij op halve kracht. Het bordspel gaat voor. De laatste drie weken bivakkeerde hij in het Russische Oefa, ten zuidwesten van de uitlopers van het Oeralgebergte, voor het WK. De voorronden verliepen moeizaam. 'Om in voetbaltermen te spreken: ik miste te veel kansen voor open doel', zegt Boomstra per telefoon vanuit Rusland.

Dankzij enig geluk mocht hij in Rusland deelnemen. Het kwalificatietoernooi had hij gemist hij vanwege een vormdip. Hij was oververmoeid en besloot een paar weken afstand te nemen van de sport. De werelddambond gaf hem, als aanstormend talent, toch een wildcard voor het toernooi.

Daarvan maakte hij dankbaar gebruik. In de finale won hij eerst van Ivoriaan Joël N'Cho Atse, gaf daarna de Mongoolse grootmeester Erdenebileg Dul het nakijken en kwam vervolgens tot een puntendeling tegen de Rus Alexander Getmanski. Nadat hij dinsdag de Oekraïner Artem Ivanov had verslagen, werd op de website van de Nederlandse dambond al voorzichtig euforisch bericht. Zou een wereldtitel mogelijk zijn?

Sinds 1984, toen Harm Wiersma wereldkampioen werd, behaalde Nederland nimmer meer een dergelijk succes in het dammen. Daar moet verandering in komen, vindt de Nederlandse damwereld. De laatste jaren is de spelersbegeleiding geprofessionaliseerd. Boomstra heeft de A-status van sportkoepel NOC*NSF en ontvangt derhalve een stipendium. Hij is de voornaamste troef van Nederland.

Hij woont in Emmen en damt in de ereklasse voor Hijken DTC. Voorzitter Wim Koopman van die club geniet van de prestaties van de jonge speler. 'Hij kwam hier op zijn veertiende en heeft intussen veel bereikt. Er wordt flink aan hem getrokken door andere verenigingen, maar we zijn er nog in geslaagd hem voor Hijken te behouden. Hopelijk blijft dat zo.'

Koopman weet wel wat Boomstra zo bijzonder maakt. 'Hij onthoudt alles wat hij ziet. Ja, je zou het een fotografisch geheugen kunnen noemen. Ton Sijbrands had dat vroeger ook. Die speelde 28 partijen tegelijkertijd, helemaal blind, op geheugen. Ik denk dat Boomstra dat wellicht ook zou kunnen, in de toekomst.'

Een allrounder noemen betrokkenen Boomstra. In tegenstelling tot de meeste van zijn opponenten beheerst hij vrijwel alle disciplines van de sport. Volgens bondscoach Clerc is dat uniek. 'Veel spelers zijn gespecialiseerd in aanvallen, omsingeling of klassieke speltypen. Roel kan het allemaal. Hij is een natuurtalent.'

Talenten worden vaak gekenmerkt door hun grilligheid. Woensdag eindigde de laatste partij van Boomstra in een plusremise in het voordeel van zijn Oekraïnse opponent Joerij Anikejev. De Rus Aleksandr Georgijev prolongeert zijn titel, de Nederlander wordt derde. Die plaats is voldoende voor automatische kwalificatie voor het eerstvolgende WK, over twee jaar. Dan is hij waarschijnlijk geen talent meer, maar een van de favorieten.

undefined

Meer over