NTR-serie: Wat als Spanje 80-jarige oorlog had gewonnen?

Wat als Spanje de Tachtigjarige Oorlog had gewonnen? Die vraag wordt gesteld in de nieuwe NTR-serie Het Spaanse Rijk. In deze serie is Nederland anno 2017 nog steeds onderworpen aan de overheersing door de Spanjaarden.

Beeld RV

Het Nederland van Het Spaanse Rijk lijkt slechts deels op het Nederland dat we kennen. Het land wordt geleid door koning Filips XXII (gespeeld door Ferri L. Somogyi) en zijn vrouw koningin Máxima (gespeeld door Fatima Moreira de Melo). Het katholicisme maakt de dienst uit en in februari wordt in het hele land carnaval gevierd.

In de serie lopen de spanningen binnen het rijk snel op na de invoering van de dertigste penning. Despacito staat nog gewoon op nummer 1 in de hitlijsten.

De serie laat op pijnlijk harde wijze zien hoe racisme nog zou bestaan in Nederland, als de Spanjaarden hier de baas waren geweest. Als je Jan of Piet heet, kom je in het Spaanse Nederland maar moeilijk aan een baan. En als watergeus maak je al helemaal geen kans.

Mensen zetten daarom 'Juan' of 'Enrique' boven hun sollicitatiebrief. Het expliciet laten zien van dit racisme stoot veel Nederlanders tegen de borst. 'Onnodig schrijnende ongelijkheid', vinden mensen op internet.

'Wij Nederlanders zijn ruim 400 jaar geleden een tijd onderdrukt door een verre overheerser die vrij snel de controle verloor over ons land. Daardoor bloeide de economie op en beleefden we de roemrijkste periode uit onze geschiedenis. Daar wordt in deze serie de spot mee gedreven. Schandalig!', schrijft columnist Thomas Hogeling.

Toch heeft de serie ook al een hoop fans. @JojoJohan63: 'Iedereen valt nu over deze serie, maar al die mensen hebben wel doodleuk naar Michiel de Ruyter zitten kijken in de bioscoop.'

Meer over